liberinteleorman.ro

Cuibul de ONG-iști de la DGASPC Teleorman

8 august 2023

Oameni-cheie din cadrul DGASPC Teleorman au decis să se implice în afacerile cu cămine de bătrâni, văzând potențialul uriaș al acestei industrii în România. În contextul îmbătrânirii populației, care este o realitate în țara noastră, astfel de afaceri au devenit din ce în ce mai profitabile.

Potrivit datelor statistice, în ultimul an, cifra de afaceri a firmelor din domeniul căminelor de bătrâni și ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure a depășit 200 de milioane de lei. Pe măsură ce populația îmbătrânește și cererea pentru astfel de servicii crește, cifra de afaceri a acestor firme ar putea ajunge la 600 de milioane de lei în următorii 5 ani.

Dgaspc Teleorman a văzut această oportunitate de afaceri și a hotărât să se implice în domeniu. Chiar dacă unii lucrători ai instituției nu s-au descurcat exemplar cu copiii statului din poziția de angajați la stat, aceștia vor să facă bani mulți în cadrul unui ONG propriu.

Câțiva angajați din cadrul instituției profită de această oportunitate pentru a obține fonduri și a le folosi în alte scopuri, detașate de beneficiul real al bătrânilor sau copiilor.

Potrivit informațiilor făcute publice de avertizorul de interes public – Noni Iordache, șefi din D.G.A.S.P.C. Teleorman și-au făcut organizație neguvernamentală. Astfel, PUTINEANU MARIUS MUGUREL, fost director al D.G.A.S.P.C. Teleorman, BALABAN CLAUDIU CONSTANTIN, șef Complex de servicii destinat copilului și familiei Alexandria, TOMA STELIAN, șef centru C.T.P.T.F.C.N.S. Alexandria, și ȘUICU OTILIA FLORENTINA, inspector, activează (sau au activat) în cadrul Asociației SPC MEREU ÎN MIȘCARE.

Așa cum rezultă din Registrul organizațiilor neguvernamentale de pe site-ul Ministerului Justiției, Asociația SPC MEREU ÎN MIȘCARE s-a constituit în 2022 și are sediul în comuna ORBEASCA, SAT ORBEASCA DE JOS, de unde este ȘUICU OTILIA FLORENTINA, președintele acestei organizații neguvernamentale.

Potrivit Ministerului Justiției, scopul inițial al Asociației SPC MEREU ÎN MIȘCARE este:
„a) promovarea si dezvoltarea serviciilor sociale (pentru copil, pentru tineri, pentru batrani, persoane cu dizabilitati, pentru familii, asociatii de ajutor reciproc, servicii in caz de catastrofe naturale/sociale, servicii sociale pentru refugiati, ajutor material/flnanciar pentru saraci) si de asistenta sociala, asistenta maternala si seniorala, prin implementarea unor programe, proiecte si activitati pentru ameliorarea si dezvoltarea armonioasa a capacitatilor fizice si Intelectuale ale copiilor, imbunatatirea calitatii vietii, a starii de sanatate si a capacitatilor intelectuale ale persoanelor adulte, varstnice si a persoanelor cu dizabilitati;,b) promovarea drepturilor femeilor si a egalitatii de gen;,c) apãrarea drepturilor si promovarea intereselor ceatenesti;,d) furnizarea serviciilor de sãnãtate pentru categoriile de persoane defavdrizate sau aflate în situatii de criza.”

Cine face parte din ONG

ONG-ul a fost planificat de câteva persoane din cadrul DGASPC Teleorman care au luat parte la numeroase abuzuri din instituție în cursul timpului și nu au luat atitudine.

Potrivit Libertatea, „În 20 septembrie 2018, o fată de 14 ani de la un centru de plasament din cadrul DGASPC Teleorman i-a spus psihologului că educatorul a încercat să o atingă și i-a făcut declarații. Plângerea a fost înregistrată ca „agresiune sexuală”. Conducerea a demarat o anchetă disciplinară. Angajatul a fost sancționat disciplinar, dar a rămas în centru. Nu s-a făcut denunț la poliție, pentru că „fapta nu s-a putut constata”, spune pentru Libertatea directorul DGASPC Teleorman, Marius Mugurel Putineanu.”

BALABAN CLAUDIU CONSTANTIN (a activat aproximativ 3 luni în ONG) a fost acuzat de una dintre tinerele care au intrat în direct la Realitatea de abuzuri asupra minorilor instituționalizați, cercetat de DNA de abuz în serviciu și fals intelectual și condamnat la un an cu suspendare pentru fals intelectual, cu termen de încercare 3 ani.

ȘUICU OTILIA FLORENTINA este beneficiara unitatii locative A.N.L. nr. 4, situată în blocul P3, str. Șos. Tr. Măgurele, nr. 1A, municipiul Alexandria (https://alexandria.ro/wp-content/uploads/Proces-verbal-al-sedintei-de-Consiliu-Local-din-data-de-28-nov-2018.pdf) și, potrivit surselor, rudă cu Dumitrescu Mircea, Administrator Public al Județului în cadrul Consiliului Județean Teleorman.

wall-street.ro scria despre Dumitrescu Mircea că a fost „audiat, miercuri, la sediul DNA. Saptamana trecuta, acesta a fost pus sub acuzare de DNA intr-un dosar privind incheierea ilegala a trei contracte cu o firma si cu o persoana pentru inchirierea de parti din insula Belina si bratul Pavel al Dunarii. In acelasi dosar este urmarit penal si Adrian Ionut Gadea, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii si fost presedinte al CJ Teleorman.” (https://www.wall-street.ro/articol/Legal-Business/212516/mircea-dumitrescu-administratorul-public-al-judetului-teleorman-la-dna.html#gref).

Potrivit portal.just.ro, Tribunalul Teleorman „Admite apelul. Schimbă încheierea apelată, în sensul că: Admite cererea pentru acordare personalitate juridică (n.n.: Asociației SPC MEREU ÎN MIȘCARE). Dispune înscrierea în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa Judecătoriei Alexandria a asociaţiei. Pronunţată astăzi, 24.06.2022, şi pusă la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei.
Document: Hotarâre cameră consiliu 136/2022 24.06.2022”.

Pe site-ul Ministerului Muncii (https://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Familie/10112022_Furnizori_acreditati.pdf), Asociația SPC MEREU ÎN MIȘCARE este acreditată, în baza Legii nr. 197/2012, ca furnizor de servicii sociale, începând cu 05.10.2022 (nr. decizie acreditare 5.568, serie şi număr certificat în vigoare AF/008851).

Acreditarea s-a făcut la nici 4 luni de la înființare, cu avizul AJPIS Teleorman, care a fost expediat, prin poștă, la primăria comunei Orbeasca, deoarece ȘUICU OTILIA FLORENTINA era de negăsit.

Este ciudată viteza cu care a fost acreditată Asociația SPC MEREU ÎN MIȘCARE, având în vedere etapele, documentele și standardelor minime de calitate (cerințele minimale privind eficacitatea și eficiența activităților desfășurate în raport cu nevoile beneficiarilor, obiectivele asumate, rezultatele așteptate) care trebuie prezentate și îndeplinite – arată Noni Iordache.

În acest context, este esențial ca autoritățile competente să monitorizeze cu atenție activitățile celor din Dgaspc Teleorman din acest domeniu și să asigure transparență și responsabilitate în gestionarea fondurilor alocate pentru îngrijirea bătrânilor și copiilor. În mod ideal, rolul principal al organizațiilor de tip ONG ar trebui să fie acela de a sprijini și suplimenta eforturile statului în furnizarea serviciilor necesare celor necăjiți, nu de a se transforma în business-uri profitabile și opace în detrimentul lor.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Stadionul din Alexandria mai are 4 luni până la finalizare, dar este la stadiul de schelet – FOTO

Următorul articol

Accident grav pe DN6: un tânăr de 23 de ani a MURIT

Cele mai recente articole de Actualitate