CinEd România organizează trei proiecții pentru elevii de liceu și gimnaziu din Alexandria

în Cultură

CinEd România va organiza în orașul Alexandria, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Teleorman și al Primăriei Municipiului Alexandria, trei proiecții pentru elevii de gimnaziu și liceu, în perioada 2 – 9 aprilie. Toate proiecțiile vor avea loc la Cinema Alexandria (Casa de Cultură – str. Dunării, nr. 135), în intervalul orar 13:00 – 16:00, și vor fi urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu critici de film.

Cele două filme care vor fi proiectate la Alexandria sunt Pierrot Le Fou / Pierrot Nebunul (Franța, 1965) în regia lui Jean-Luc Godard – pe 2 și 9 aprilie și Uma Pedra no Bolso / Un sâmbure de îndoială (Portugalia, 1988) semnat de Joaquim Pinto – pe 8 aprilie. La fiecare proiecție sunt așteptați peste 70 de elevi.

Primul film îl are în centrul acțiunii pe Ferdinand Griffon – zis și Pierrot Nebunul – un tată și soț care descoperă, după o dezolantă serată mondenă la socrii săi, că femeia angajată ca baby-sitter e fosta sa iubită, Marianne Renoir. După o noapte petrecută împreună, cei doi hotărăsc să plece spre sudul Franței, într-o călătorie deloc banală, din care nu lipsesc traficul de arme, comploturile politice, urmăririle, dar nici pauzele bucolice. Filmul, unul din cele 10 lungmetraje ale catalogului CinEd 2017, este destinat elevilor de liceu. Discuțiile de după proiecție vor fi coordonate de criticii de film Gabriela Filippi (2 aprilie) și Oana Ghera (9 aprilie).

Proiecția din 8 aprilie este dedicată elevilor din ciclul gimnazial și spune povestea lui Miguel, un băiat de 12 ani, pedepsit pentru lipsa de interes cu care tratează școala:  trebuie să rămână la pensiunea mătuşii sale pe durata întregii vacanţe. După câteva zile de plictiseală, începe să se împrietenească cu ceilalţi locuitori şi vizitatori regulaţi ai pensiunii, precum servitoarea Luisa sau João, pescarul. Dar sosirea doctorului Fernando tulbură viaţa liniştită a locului şi îl face pe Miguel să-şi schimbe perspectiva asupra lucrurilor. Elevii vor putea discuta despre mesajele și concluziile producției portugheze cu criticul de film Oana Ghera.

La proiecțiile din Alexandria sunt așteptați elevi ai claselor IX – XII din Liceul Pedagogic „Mircea Scarlat”, Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Național „Al.D.Ghica” și Liceul Teoretic „Constantin Noica”, respectiv elevi din clasele V – VIII de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”.

În luna februarie circa 40 de profesori din județul Teleorman au participat la formarea organizată de Societatea Culturală NexT, în parteneriat cu Asociația T.E.T. Alexandria.

Programul CinEd își propune ca un număr tot mai mare de copii și tineri din Europa să aibă acces la filmele din catalogul propus, în școli și în afara lor, astfel încât aceștia să poată deveni spectatori activi, cu viziuni critice și un orizont cultural mai larg, nu doar cel propus de blockbuster-urile atât de la îndemână.

Filmele şi dosarele pedagogice aferente vor fi online şi vor putea fi accesate gratuit de oricine se înscrie pe platforma CinEd.

Activitățile CinEd din Alexandria coordonate de Societatea Culturală NexT se desfășoară în parteneriat cu Asociația T.E.T. Alexandria, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Teleorman și al Primăriei Municipiului Alexandria.

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial și liceal) și de Asociația Culturală Macondo (pentru nivelul primar).

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.

Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Parteneri: Europa Cinemas, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*