Cel mai deștept… atacă

în O poziție în Teleorman

liberCarmen Dumitrescu
În politica teleormăneană nu există deștepți. Dar există instincte… Iar cele mai bune dintre instincte sunt cele de atac. Cel puțin asta demonstreză social-democrații prin refuzul de a permite Opoziției să-și amplaseze corturi destinate strângerii de semnături în favoarea candidatului Klaus Johannis. Pentru că adevărul social-democrat e unul singur: dacă ai putere, de ce să n-o folosești dicreționar și abuziv? De ce să nu demonstrezi tuturor că în România va exista întotdeauna comunism atâta timp cât social-democrații vor ajunge la guvernare? De ce să fii deschis la competiție și să accepți schimbul de opinii? Mai ales dacă tu ai convingerea că singura opinie care contează e a ta…
Dar ca să facem un exercițiu de corectitudine, ar trebui să ni-i amintim pe social-democrații teleormăneni din timpul celei mai recente guvernări portocalii. Mereu nedreptățiți, victime ale sistemului, majoritatea lor știau să salute pe stradă și chiar se comportau ca niște oameni de bun simț. Vorbeau frumos unii despre alții și se revoltau împotriva unui sistem bolnav, care le interzicea dreptul de a plăti salarii la timp, de a demara investiții, de a-și promova candidații. Când erau în Opoziție, social-democrații teleormăneni erau oameni buni, uniți și pregătiți să se revolte împotriva abuzurilor portocalii care, fie vorba între noi, nu ajung nici la jumătatea abuzurilor pe care social-democrații de la Putere le fac astăzi. Pentru că marea problemă a social-democraților, odată ce ajung să pună mâna pe resurse, e aceea că trec la metode comuniste. Procedura e simplă: “M-ai supărat, te iau cu frumosul. Te mituiesc! Îți ofer lucruri la care nu visezi! Te cumpăr ca să-mi fii veșnic dator!” sau “Ăla m-a supărat? Păi… să-i găsim punctele slabe! Familia, secretele, datoriile!”. Marii lideri ai lumii n-au fost comuniști. Iar cei care au fost, au murit executați. Pentru că marii lideri știu să se lupte pentru a construi, nu pentru a acumula. Dar aceasta este o lecție grea pentru social-democrați. Mai ales dacă sunt teleormăneni. Și mai ales dacă au învățat de la Dragnea că, în viață, cel mai deștept… atacă.
Social-democraților le stă cel mai bine în Opoziție. Pentru că acolo… în Opoziție… e singurul loc unde își văd lungul nasului. Și e singura poziție din care pot fi și ei oameni adevărați.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*