liberinteleorman.ro

Sursă foto: Ioana Diaconescu (arhivă personală), MNLR

Ce a rămas din Marin Preda la 100 de ani de la nașterea sa…

5 august 2022

„De ce, mă întrebam, n-ar fi peste tot, unde existăm şi ne ducem, aceeaşi prietenie, acelaşi calm, aceeaşi căldură umană liniştită şi afectuoasă? Inima omului e largă, de ce unii şi-o poartă strâmtă şi plină de ură? De ce unii vor să-i omoare pe alţii? Cine face timpurile? Oamenii sau altcineva străin de ei? Şi acel cineva străin, dacă există, nu poate fi gonit?”… – Marin Preda

Sursă foto: Ioana Diaconescu (arhivă personală), MNLR

Nu mai e surprinzător faptul că mulți teleormăneni sunt rupți total de valorile ce-i definesc. De cele culturale, mai ales. Tocmai de aceea, în judeţul cu politicieni de carton, în care un condamnat la închisoare precum Liviu Dragnea încă e idolatrizat, nu e nimeni dornic să-i omagieze pe cei care au lăsat urme vizibile în viața lor. Iar Marin Preda chiar a lăsat o moștenire culturală greu de parcurs într-un județ în care interesul pentru cultură este extrem de scăzut. Totuși, undeva în Teleorman, spiritul Moromeților încă există.

Marin Preda s-a născut în data de 5 august 1922, în localitatea Siliștea-Gumești din județul Teleorman. Pe lângă un liceu care îi poartă numele, în urma sa a rămas un centru Memorial cu activități răzlețe, dar și casa în care a locuit vreme de 15 ani, însă ea este acum privată. Îi aparține jurnalistului Marius Tucă, mai exact, care a lăsat de izbeliște toată porțiunea de teren pe care are dreptul, dar și locuința în sine. Cu tot dezastrul din jur, casa păstrează încă farmecul construcțiilor ţărăneşti şi este unul dintre monumentele istorice ale judeţului Teleorman, unul în stare avansată de degradare, cu geamuri sparte și uși ruginite.

Casa lui Marin Preda ar putea fi unul dintre cele mai importante obiective turistice din regiunea Muntenia, obiectiv care nu ar trebui ratat de niciun om care se hrănește cu amănuntele unui trecut demn de atenție. Și el ar trebui luat în considerare și recomandat atunci când cei din afara zonei sunt interesați de frumusețile locului, pentru a nu mai auzi cuvântul ”nimic”, pe care îl folosește, cu spontaneitate, orice teleormănean ca răspuns la întrebarea „ce e de vizitat în Teleorman?”. Și nu le cerem să știe de existența Cetății medievale de la Turnu Măgurele, de ruinele curților Bălăceanu de la Tătărăștii de Jos sau de Rezervația paleontologică de la Ciuperceni, dar măcar de casa lui Preda sau a lui Stancu să fi auzit. Dar în condițiile în care primarul municipiului reședință de județ nu știe că locuința lui Constantin Noica se află pe domeniul Alexandriei ce pretenții să avem de la cetățenii cărora le putem găsi justificare în faptul că sunt nevoiți să fie mai preocupați de ceea ce pun pe masă în detrimentul hranei sufletului…

Casa lui Marin Preda
Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Bătut și sechestrat după ce și-a dat întâlnire cu o fată din Brânceni

Următorul articol

Primar agresiv la Plopii Slăvitești: „Bă, dacă îți sparg eu ție telefonul ăsta?”

Cele mai recente articole de Actualitate