Află informații utile despre industria de cloud computing, trenduri, cât de vast este acest domeniu și multe alte date și statistici despre serviciile de cloud.
Cloud computing este una dintre piețele aflate în continuă expansiune, cu un potențial de creștere de până la 791,48 miliarde de dolari în următorii 7 ani. În 2021, industria de cloud are o valoare de 250,04 miliarde de dolari, însă din ce în ce mai multe companii își îndreaptă atenția către închirierea de spațiu de stocare în cloud, automatizări ML/AI, soluții de monitorizare și instrumente specifice acestui tip de servicii.
De ce serviciile de cloud computing reprezintă viitorul pe piața soluțiilor de stocare a datelor?
De la stocarea fotografiilor și videoclipurilor de pe telefon și tablete ale utilizatorilor privați și până la depozitarea informațiilor importante ale companiilor sau site-uri precum Vulkan Vegas casino Romania, cloud computing se dovedește o soluție din ce în ce mai accesibilă în comparație cu stocarea pe sisteme hardware proprii. 48% dintre marile companii își stochează datele importante în cloud, în timp ce 94% dintre afaceri folosesc deja aceste servicii.
Criza sanitară a contribuit la migrarea companiilor de la stocarea datelor în formatul clasic la cel digital. Până în anul 2025 se preconizează că volumul datelor păstrate în cloud va atinge valoarea de 100 Zettabiți (1 Zettabit având 1 miliard de Terabiți, respectiv 1 trilion de Gigabiți). La nivel de utilizatori, cele mai utilizate servicii cloud sunt cele furnizate de Google Drive (94%), Dropbox (62%), OneDrive (39%) și iCloud (38%).
Piața de cloud computing a atras atenția marilor companii de renume din industria IT, astfel, în acest moment, printre cei mai importanți furnizori de servicii de cloud numărându-se Google, Amazon (AWS), IBM, Microsoft, Oracle, HP, Cisco sau Dell Technologies. Creșterea numărului de persoane care au lucrat de acasă în timpul crizei sanitare până la 71% a reiterat ideea că toate companiile au nevoie de acces cât mai rapid și cu actualizări în timp real ale datelor lor.
Serviciile de cloud le oferă utilizatorilor o serie de beneficii, începând de la simplitatea modului de accesare a datelor personale sau corporate (doar pe baza unei conexiuni la internet și a unui dispozitiv/echipament care îți permite accesarea informațiilor) și până la:
- Actualizări în timp real a datelor și informațiilor – le oferă utilizatorilor de tip corporate posibilitatea de a obține acces la fluxul de date care este actualizat în același moment în care aceste informații sunt încărcate de către angajații companiei pe serverele cloud.
- Informații protejate la nivel maxim de siguranță– serviciile de cloud computing se bazează pe soluții inteligente și inovative de securitate, astfel încât, datele stocate să fie protejate non-stop, iar accesul la acestea fiind permis numai persoanelor autorizate.
- Back-up de rezervă – datele stocate pot fi recuperate chiar și atunci când au loc breșe de securitate, serviciile actualizând aceste informații cu cea mai nouă versiune, păstrând în același timp și copii de rezervă, ceea ce favorizează gestionarea mult mai eficientă a informațiilor.
- Accesarea datelor de la distanță – este unul dintre avantajele care sunt în favoarea companiilor multinaționale, la care angajații sunt răspândiți în întreaga lume și care beneficiază de acces instant la datele stocate.
Pe măsură ce noi companii vor opta pentru stocarea informațiilor în cloud, costurile serviciilor de cloud se vor reduce, un avantaj de care se vor bucura toți utilizatorii, nu doar cei corporate.
Care sunt cele mai noi tendințe în industria de cloud?
Mediile cloud sunt concepute pentru a se adresa într-un mod cât mai exact nevoilor clienților, fiind disponibile opțiunile de cloud public, privat și hibrid. În 2020, companiile au ales să își stocheze datele în cloud public (31%), hibrid (28%) și privat (17%).
Una dintre trendurile de pe piața de cloud computing este tehnologia serveless (FaaS – Funcție ca serviciu), folosită deja de peste 28% dintre companii. Această le permite utilizatorilor să nu mai fie condiționați de închirierea serverelor sau de plată unui anumit spațiu de stocare ori lățime de bandă.
Cloud computing va juca un rol din ce în ce mai important în furnizarea de servicii bazate pe Inteligență Artificială (AI), mai ales că platformele de tip machine learning necesită o putere uriașă de procesare și o lățime de bandă considerabilă pentru efectuarea tuturor operațiunilor implicate în acest proces. Rețelele de cloud vor juca un rol esențial nu doar în furnizarea acestor servicii către utilizatori, ci și în crearea unei infrastructuri adecvate pentru a le livra beneficiarilor.
Sustenabilitatea este unul dintre trendurile globale căruia i se alătură și zona de cloud. Majoritatea companiilor care operează servicii de cloud și-au propus ca începând cu anul 2022 să reducă la un nivel cât mai scăzut emisiile de carbon generate de energia folosită de infrastructură hardware ce trebuie să le asigure utilizatorilor acces 24/7 la serviciile de cloud. În acest sens, aceste companii fie își concentrează atenția pe achiziția de energie regenerabilă, fie dezvoltă parteneriate pentru furnizarea de soluții proprii de energie bazată pe resurse regenerabile.
În momentul actual, serviciile furnizate de companiile de cloud sunt sub formă de IaaS (Infrastructură ca serviciu), SaaS (Software ca serviciu) și PaaS (Platforma ca serviciu). Pentru anul 2022 se preconizează că valoarea fiecărui sector va crește, după cum urmează: IaaS (12 miliarde de dolari), SaaS (172 miliarde de dolari) și PaaS (101 miliarde de dolari).
Anul 2021 a marcat în mod oficial trecerea la telemuncă a peste 34% dintre angajați și transformarea tehnologică a peste 40% dintre companiile din Top 500, de aceea, serviciile de cloud comuputing vor reprezenta viitorul la nivelul stocării de date.