Casa memorială „Marin Preda”, scoasă la licitație – Asociația lui Marius Tucă, în FALIMENT

în Cultură

Casa Memorială „Marin Preda” din comuna Siliștea Gumești este scoasă la licitație. Asociația lui Marius Tucă a intrat în faliment și, ca atare, bunurile sale sunt scoase la licitație, printre care și casa pe care a dat 35.000 lei în urmă cu 10 ani. Prețul de pornire a licitației este de 29.600 de euro (fără TVA), adică 35.224 de euro (cu TVA), după cum se arată pe un site de licitații.

Procedura de valorificare se va decide, însă, în luna martie 2023, atunci când este pus în discuție, la Tribunalul București, dosarul de lichidare a „Asociației Mișcarea de rezistență Marius Tucă”.

Între timp, casa din Siliștea Gumești în care s-a născut marele prozator Marin Preda s-a schimbat la față. O asociație din comună a încercat să o stabilizeze din punct de vedere structural și a schimbat aspectul de tot. Nici fiul lui Marin Preda – Alexandru nu a recunoscut-o la cea mai recentă vizită a sa în Teleorman. Întrebat atunci dacă a regăsit spiritul lui Marin Preda în Siliștea Gumești, Alexandru Preda a spus: „Nu l-am regăsit. Nu am regăsit spiritul lui Marin Preda la Siliștea Gumești pentru că nimic din ceea ce știam eu că e satul nu mai este. Încă de cum am intrat în localitate mi-a fost foarte greu să găsesc centrul, am întrebat două persoane și nu au știut, e adevărat, erau mai tinere, dar nu au știut. Nici nu știu dacă să mă supăr… Am o mică dezamăgire față de ce se întâmplă și nu cred că e cineva de vină în mod special. Cred că aici ne-au dus timpurile”.

Casa memorială Marin Preda a ajunsă aproape de ruină pe fondul nepăsării generale din județ și din afara lui mai ales că se află în proprietatea jurnalistului Marius Tucă și ea devine ce dorește deținătorul. Deși nu toate zonele se pot mândri cu astfel de valori ale literaturii, totuși, cele mai multe știu să păstreze neatinsă memoria celor care au dat spiritului românesc partea lui de frumusețe și autenticitate. Dar Marin Preda s-a născut în Teleorman și poate și asta a contribuit un pic la izvorul său fără sfârșit de scrieri unice prin care a devenit un fenomen al culturii românești și un geniu în esența sa.

Citește și: EXCLUSIV – Alexandru Preda: „Nu am regăsit spiritul lui Marin Preda la Siliștea Gumești”

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*