liberinteleorman.ro

“Camerata cantoria”, un eveniment unic, gustat de către teleormăneni

21 noiembrie 2014

Monica Vasilescu

O dată pe lună, în Alexandria, are loc un eveniment deosebit cu program diversificat. “Camerata cantoria” este numele unui act artistic emoţionant, desfăşurat într-o seară cu muzică și poezie, aşa cum rar au parte teleormănenii să vadă. Organizată în incinta Centrului pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Teleorman, la iniţiativa profesorului Nicolae Doboş, serata a reunit nume cu renume de pe la noi, cum ar fi îndrăgiţii artişti de la Trupa Arhaic, poeta Nicoleta Milea, scriitoarea şi jurnalista Carmen Dumitrescu, recitatoarea Silvia Ureche, dar şi oameni interesaţi de actul cultural teleormănean, atât de rar întâlnit pe meleagurile noastre.

Activitatea muzical-literară a început la ora 17.00, atunci când toată lumea prezentă a ascultat cuvântul de început al directorului Centrului Cultural Teleorman, Elena Popa: “Proiectul Camerata Cantoria merge mai departe. Avem invitaţi speciali, astăzi, dar şi invitaţi de onoare. Este vorba despre tânăra jurnalistă Carmen Dumitrescu, care a dovedit cu prisosinţă că aparţine breslei, şi care a simţit la un moment dat că are ceva mai mult de spus, a scris două romane, şi vă va invita la lectură. Al doilea invitat din seara aceasta este doamna profesor Nicoleta Milea, care şi-a dedicat întreaga viaţă lucrului cu tinerii şi le-a insuflat dragostea pentru poezie”.

După primul moment artistic susţinut de trupa Arhaic, intens aplaudat de participanţi, Carmen Dumitrescu le-a povestit celor prezenţi ce a determinat-o să se apuce de scris şi i-a sfătuit pe tineri să încerce să-şi descopere talentul şi să-l perpetueze, considerând că este important să lăsăm ceva în urma noastră.

“Vreme de şase ani, am desfăşurat activităţi în presa judeţeană. Am crezut întotdeauna într-o filosofie de viaţă. Am observat, lucrând în presă, că în Teleorman nu prea e democraţie. Şi atunci m-am gândit că singura cale în care poţi să laşi ceva în urma ta este să mizezi pe literatură. Astfel, am ajuns să scriu pe un blog literar. A fost primul blog literar din Teleorman şi cred că a rămas singurul şi în momentul acesta. Se numeşte “De veghe” şi vă invit să citiţi. Înainte ca politicienii să descopere că facebook-ul aduce voturi, eu am descoperit că Facebook-ul îţi creşte încrederea în sine şi că poţi să te confirmi ca şi autor, împărtăşind cu prietenii ceea ce scrii. Astfel, am început să share-uiesc linkuri de pe blogul meu. Văzând că am suficiente like-uri încât să fiu confirmată, am zis să merg mai departe şi să încerc să le pun într-o carte coerentă. Aşa a apărut “Secretul”. Este o carte lirică, despre dragoste. Ulterior, am mers mai departe şi am schimbat stilul. De data aceasta, am mers pe acţiune şi am vrut să am un roman închegat, astfel a apărut “Justiţiarul”, care cuprinde atât de multă acţiune încât te ţine atent pe tot parcursul cărţii”, a spus Carmen.

La rândul său, poeta Nicoleta Milea, pe care o îndrăgeşti încă de la primele schimburi de cuvinte, a prezentat două poeme din viitoarea sa carte, a şaptea care îi poartă semnătura, nu înainte de a i se destăinui audienţei: “un proverb latin spune că poezia se citeşte, viaţa se trăieşte. Eu am ales să trăiesc viaţa prin poezie. Deopotrivă, am citit-o şi am trăit-o”.

Cultura, care face o naţie să fie mai închegată, a fost subliniată pe întreg parcursul serii. Silvia Ureche, o tânără care îşi doreşte să fie actriţă, ea având deja reprezentaţii în cadrul Trupei de Teatru Scenik, a recitat cu patos mai multe poezii care au emoţionat şi îngândurat în acelaşi timp.

Cu alte clipe de muzică bună, autentică, transmisă prin toţi porii de membrii originalei Trupe Arhaic, evenimentul “Camerata cantoria” şi-a îndeplinit misiunea şi a câştigat publicul cu mare uşurinţă pentru alte seri memorabile petrecute în compania lirismului, a cântecului şi a poeziei.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

About Me

Articolul precedent

Ole, ole, ole, ole, Antonescu… e președinte!

Următorul articol

Eugen Pîrvulescu: “Pentru noi, cei care am crezut în Klaus Iohannis, a fost o campanie foarte grea…”

Cele mai recente articole de Cultură

Revista Bilete de papagal, serie nouă

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, în parteneriat cu Editura Arena Artelor din Slatina va organiza