liberinteleorman.ro

Blockchain public vs Blockchain privat

11 ianuarie 2022

Tehnologia blockchain deja a reușit să revoluționeze modul în care se efectuează tranzacțiile de fonduri, precum și percepția despre rapiditatea tranzacțiilor și comoditatea cu care acestea pot fi realizat. Pornind de la faptul că tranzacțiile efectuate în interiorul blockchain-ului nu pot fi urmărite sau modificate, acesta este un sistem de tranzacționare sigur, dar și deosebit de fiabil. Per general, blockchain-ul este perceput ca o tehnologie unică – puțini cunosc că, de fapt, există 2 tipuri de blockchain-uri:

●      blockchain public;

●      blockchain privat.

Fiecare din aceste tipuri de blockchain are propriul specific, deși principiul de funcționare general este același. În acest articol descriem în detaliu fiecare dintre aceste 2 tipuri de blockchain-uri, aspectele specifice, precum și domeniile de aplicare a fiecărui tip de blockchain.

 Blockchain-ul public 

Un blockchain public reprezintă un blockchain la care poate avea acces orice doritor. Blockchain-urile de acest tip sunt absolut transparente. Cel mai renumit blockchain public este cel al bitcoinului. Acesta este utilizat pentru efectuarea tranzacțiilor în Bitcoin și este un exemplu relevant de un blockchain absolut transparent. Evident, acest tip de blockchain nu se potrivește companiilor private.

Când vine vorba de tehnologia blockchain, nu există nicio dezbatere că este viitorul finanțelor. Tranzacționarea cripto este o mare parte din acest lucru și vă recomandăm cu tărie să folosiți întotdeauna o platformă de tranzacționare reglementată, cum ar fi Bitcoin Up.

Blockchain-ul privat

Un blockchain privat nu mai este transparent și nu este accesibil pentru fiecare doritor. Asemenea blockchain-uri sunt utilizate de către companiile private și, de obicei, conțin informații confidențiale, adresate doar membrilor acestui blockchain.           

Companiile private, de obicei, se alătură la blockchain-uri care funcționează în baza principiului invitat și autorizat. În cadrul acestor blockchain-uri se pot alătura sistemului doar persoanele care au fost invitate de către alte persoane care deja au acces la blockchain. Astfel, blockchain-ul este asigurat de la riscul pătrunderii persoanelor terțe și, respectiv, de la riscul spargerii.

Un alt aspect specific al blockchain-urilor private constă în faptul că acestea oferă anumite nivele de acces. Astfel utilizatorii pot stabili anumite setări reieșind din nivelul de acces pe care doresc să-l acorde anumitor tipuri de utilizatori.  Acest aspect contribuie la crearea unui sistem mai comod și mai flexibil fără a afecta cumva securitatea blockchain-ului.

 Diferența dintre blockchain-ul public și privat

Reieșind din descrierea fiecărui tip de blockcahin-uri pe care am oferit o mai sus se conturează anumite diferențe dintre aceste două tipuri de blockchain-uri. Totodată, diferența dintre blockchain-urile publice și cele private este una mut mai profundă, de aceea, în continuare descriem în detaliu acest aspect. 

Blockchain-ul public este distribuit și descentralizat. În acest fel, oricine are acces la acest tip de blockchain. Toate tranzacțiile în cadrul blochain-urilor publice sunt înregistrate în blocuri și legate între ele pentru a forma un lanț. Fiecare bloc nou are un timestamp și este verificat de computerele nod (noduri) înainte de a fi scrise în blockchain.Datele din blockchain-ul public sunt imuabile: nu pot fi modificate după verificarea blocurilor. Pe lângă Bitcoin, un exemplu relevant de criptomonedă care fiuncționează în baza unui blockchain public este Ethereum. Această criptomonedă poate fi utilizată pentru a crea și derula contracte inteligente. 

La rândul său, un blockchain privat reprezintă un sistem care este gestionat și în care operează membrii unei comunități private. De obicei, acest tip de blockcahin este utilizat de către companii. Pentru a face anumite operațiuni, participanții trebuie să aibă anumit nivel de permisiune. Astfel, nu fiecare participant poate face ceea, ce dorește.

Un mare avantaj al blockchainurilor private constă în faptu că acestea oferă companiilor posibilitatea de a aplica tehnologia registrului distribuit. Totodată, caracteristicile de securitate a blockchain-ului exclud riscul de scurgere a datelor sau de spargere a sistemului.

            Un mare dezavantaj, însă, constă în faptul că blockchain-urile private nu mai pot fi considerate descentralizate. În acest sens, devine tot mai populară părerea că blockchain-urie private nici nu mai pot fi considerate bockchain-uri de fapt.  

Concluzie

Această diversitate de blockchain-uri oferă utilizatorilor posibilitatea de a folosi tehnologia anume în acel mod, care este cel mai comod și potrivit pentru necesitățile pe care le au. Anume grație acestui fapt, blockchain-urile sunt utilizate pe larg în domenii foarte variate. Practic orice necesitate de stocare date sau tranzacționare fonduri poate fi acoperită prin intermediul acestor 2 tipuri de blockchain-uri. 

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Noul centru multifuncțional pentru tineri, deschis doar pentru cei agreați de Primăria Alexandria

Următorul articol

Două construcții din Teleorman vor fi scoase din rezervele de stat pentru organizarea punctelor de triaj epidemiologic

Cele mai recente articole de Publicitate