liberinteleorman.ro

Autoritățile pun botniță presei. Începe cenzura!

Astăzi, în jurul prânzului, prefecturile din țară au primit de la guvern o notă internă, prin care li se cerea să nu mai comunice presei informații referitoare la “numărul de teste COVID-19, numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor efectuate, precum și starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv cu COVID -19”. Într-o primă etapă, oamenii care lucrează în media au crezut că informația nu poate fi reală. De aceea, ziarul Liber în Teleorman l-a contactat pe prefectul județului Teleorman, Liviu Dumitrașcu, pentru a înțelege dacă informația e reală și în ce fel se justifică. Prefectul ne-a confirmat autenticitatea notei interne, dar ne-a spus că nu știe care sunt motivele pentru care decizia s-a luat, menționând totuși că instituția pe care o conduce o va respecta întru totul.

Mai mulți jurnaliști au considerat că măsura luată de guvernanți este total nepotrivită, în contextul în care închiderea comunicării publice pe un subiect atât de grav precum pandemia de coronavirus va duce, în cele din urmă, la propagarea știrilor neconfirmate și, de ce nu, la amplificarea teoriilor conspirației, care nu ne-au ocolit nici până acum. Însă, presa profesionistă a făcut mereu efortul de a combate aceste informații false și de a ține populația informată, astfel încât climatul general să fie unul caracterizat de realism.

Jurnaliștii din rețeaua Presshub, din care ziarul Liber în Teleorman face parte, au semnat cu toții, la scurt timp după confirmarea informației, un protest împotriva cenzurii. Conținutul său este următorul:

În numele presei locale din România, jurnaliști și redacții grupate în comunitatea PressHub, protestăm ferm față de ultimele demersuri de la nivel guvernamental, menite să ascundă adevărata dimensiune a răspândirii coronavirusului de tip nou COVID-19 în România. Încercarea de a ascunde răspândirea cazurilor pe județe și directivele adresate prefecților, de a nu informa presa, constituie încălcări grave ale libertății de exprimare.

Suntem de acord cu necesitatea unei informări corecte a populației, a combaterii fenomenului stirilor neconfirmate și al dezinformărilor, care, în situații de criză cum este cea de acum, provoacă reacții negative și panică. De aceea considerăm că o informare corectă, fără tentativa de a ascunde aspecte ale crizei, este  absolut necesară. 

Mass-media se manifestă ca un partener loial și bine intenționat al autorităților în campania de comunicare pe timp de criză. Tocmai de aceea, considerăm că nu se justifică asemenea decizii de ascundere a realității și de cenzură din partea Guvernului, care provoacă neîncredere și în ultima instanță, reacții de panică în rândul populației. Dorim să ajutăm, suntem determinați să fim în primul rând al efortului conjugat pentru a gestiona criza și de aceea cerem să fim respectati și să nu fim mințiți.

Semnatarii protestului, alături de Ziarul Liber în Teleorman sunt: redacția Ziarul de Iași, Sorin Trocan – Arad 24, Maura Barbulescu – Arad 24, Cristian Andrei Leonte – Info Sud Est, Andreea Pavel – Info Sud Est, Bogan Stanciu – Transilvania Reporter, Vasilica Ichim – Crisana, Teo Baciu – inRoman.ro, Gabriel Baciu – inRoman.ro, Ramona Rosulescu – Gazeta de Dimineata, Hunedoara, Nicu Tasca – Jurnalul Văii Jiului, Catalin Stancu – Vrancea 24, Valentin Tudor – Gazeta de Sud, Redactia Transilvania Reporter, Asociatia Profesionistilor de Presa, Cluj, Redacția Zi de Zi, Freedom House România, Monitorul de Cluj, Mesagerul de Sibiu, redacția Argeșul Online, Brîndușa Armanca, Revista 22″.

Advertisement

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

186 de polițiști și 10 jandarmi teleormăneni au verificat astăzi persoanele aflate în izolare la domiciliu

Următorul articol

Deplasările în timpul nopții sunt interzise, iar cabinetele stomatologice se închid

Cele mai recente articole de Actualitatea politică