liberinteleorman.ro

Alexandria, orașul promisiunilor deșarte și al cinematografelor uitate…

29 noiembrie 2015

Monica Vasilescu

cinematograful Patria în prezent (1)Alexandria este singura reşedinţă de judeţ din ţară care nu are un cinematograf. De 20 ani, Cinematograful Patria a fost închis și ținut ”în conservare”, spre nostalgia tuturor locuitorilor din Alexandria, care au trecut măcar o dată pragul clădirii impozante din care au rămas acum doar ruinele și amintirile.

Patria a fost construit în 1931. După anul de grație 1989, el a intrat în jocurile economiei de piaţă și a dispărut de pe harta instituțiilor culturale din Teleorman, în care se mai zăreau firimituri de activități îndreptate spre dezvoltare intelectuală și către ideea de a petrece timpul cu utilitate.

La un moment dat, după niște ani în care a fost nefuncțional, el a fost concesionat de omul de afaceri Florică Mara, despre care se spunea că ar fi vrut să-l demoleze şi să-i dea o altă destinaţie, așa cum a procedat și ștrandul din zona Peco, devenit un frumos complex hotelier privat. Acest lucru nu a fost posibil fără aprobarea Consiliul local Alexandria, care a acţionat în instanţă investitorul pentru recuperarea obiectivului, cauză câștigată, în urma căreia cinematograful a intrat în patrimoniul municipalității. Nu la fel s-a întâmplat cu barul de la poalele clădirii, despre care vom povesti pe îndelete într-o altă ediție, local care continuă să aibă proprietari din afara statului, dar, dacă stăm bine să ne gândim, poate contează și faptul că lucrează la stat și au o legături directe și colaterale cu biroul principal din primărie, cum se spune că ar fi cazul doamnei Cazacu. Înrudiții știu de ce.

Angajamente neonorate…

Uitind pentru o clipă de Patria, ne amintim că alexăndrenii ar fi trebuit să aibă un cinematograf în format 3D, chiar în Casa de Cultură, încă de acum doi ani. El ar fi trebuit să fie gata de Paşte, în 2014, ulterior, tot de Paște, în 2015, conform promisiunilor ferme ale primarului Victor Drăgușin.

Au trecut ambele Înălțări ale Domnului, a fost preluată și Casa de Cultură de către municipalitate, și, am putea băga mâna în foc, ne vor prinde și Sărbătorile Pascale din 2016 tot cu ochii-n soare. Asta deși conducerea Primăriei Alexandria a spus de nenumărate ori că a găsit operatorul care să pună în funcţiune sistemul digital cinema 3D, care a costat 387.600 lei, potrivit datelor furnizate de administrația publică locală, în baza unei cereri la Legea 544/2001.

centru-multifunctional planWalt Disney ar fi invidios

Așa cum era de așteptat, de când edilii au preluat fostul cinematograf, au început planurile. Pe planșele cu viitoarele investiții ale primăriei a apărut un Centru Multifuncțional pentru tineri, care ar urma să ia locul Cinematografului Patria. Este, după cum se poate observa în imagini, un desen de mai mare frumusețea, ce prevede dotări cu spaţii pentru expoziţii și proiecţii, spaţii pentru spectacole și pentru birouri, inclusiv o cafenea (A cui?!).

Toată afacerea a fost evaluată la 150.000 lei, iar alexăndrenii tineri care vor să vadă cum va arăta centrul lor peste ani și ani trebuie să arunce o privire pe desenele primarului Victor Drăgușin.

Deși planurile elaborate există, deocamdată, singura certitudine în privinţa realizării acestora este aprobarea proiectului de hotărâre cu privire la documentaţia tehnico-economică pentru obiectivul de investiţii „Centru multifuncţional pentru tineri”. Mai departe, totul depinde de banii europeni pe care primăria speră să îi obţină în următorii ani, că edilii noștri au învățat bine lecția hrănirii poporului cu iluzii, știut fiind faptul că nimic nu-i este inaccesibil… speranței.

P.S.: Noi propunem ca, între timp, până le iese pasența cu fondurile de la UE, mânuitorii Alexandriei să se preocupe cu desenele. Nu de alta, dar cunoscutul Walt Disney – inovator al animației – are și acum venituri anuale de peste 30 de miliarde de dolari din asemenea proiecții, iar Primăria Alexandria nu ar avea de ce să nu aibă succes cu schițele celui care este atât de crativ încât pare a fi alter ego-ul lui Disney.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

3 Comments

  1. Si schitele si proiectele astea au rostul lor…sunt unii care incaseaza bani pentru ele, si nu din buzunarul primarului…e un fel de bucla (‘loop’ -IT-istii stiu ce inseamna) care arata ca nu exista niciun interes ca programul sa mearga mai departe, ci din contra.

    • Dragul meu, bănuiesc ca ești băiat dupa numele afișat, ai habar de administrație publica, pentru ca emiți niște sentințe mai mari decat ai tu minte sa înțelegi, sau ești postac plătit?
      Pentru viitorul tau, dacă ești om obișnuit, democrația înseamnă si respect in exprimare. Oamenii au suflet si sentimente, spre deosebire de nevertebrate. O asemenea atitudine, in colectivul de amici, va fi aspru sancționată! Ți-o spune un om cu experiența vieții trăită.
      Dacă ești postac, consuma-le banii!
      Cele bune!

  2. Domnule Primar, toata stima si tot respectul dar suntem satui de „vorbe guale” in ajun de alegeri electorale… vrem fapte nu vorbe! Suntem satui de proiecte pe hartie care au ramas la stadiul de proiecte precum cele din Padurea Vedea sau vestitul pasaj subteran….

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

O tânără scriitoare teleormăneancă a atins culmile succesului internațional- Melinda De Ross: “O carte în care nu există o poveste de dragoste nu are farmec pentru mine”

Următorul articol

Inundații la Trivalea Moșteni

Cele mai recente articole de Actualitate