Alexăndrenii nu știu și nu răspund când vine vorba de corupție

în Actualitatea politică

coruptieCarmen Dumitrescu

S-au mai aruncat niște bani. Nu mulți. Vreo două sute de milioane de lei vechi. Aproximativ. Pentru un sondaj de opinie, din care reiese că la Alexandria e totul bine, doar că nu sunt locuri de muncă și e sărăcia cam mare. Dar în rest, e curățenie, muzică în parc și căldură… De principiu, dacă ar fi să sintetizăm grosolan rezultatele cercetării sociologice realizate de Marius Pieleanu, aflăm că la Alexandria lumea preferă să nu știe sau să nu răspundă întrebărilor cu adevărat interesante. Pentru că dacă la întrebări deschise, legate de problemele pe care le înfruntă zi de zi, alexăndrenii sunt onești și răspund ferm că îi deranjează lipsa locurilor de muncă, sărăcia și dezinteresul potențialilor investitori, la întrebările delicate, legate de corupție la nivelul instituțiilor din oraș, oamenii au bifat cu încredere varianta : “Nu știu/Nu răspund”.

Astfel, 44% dintre alexăndreni au preferat să se abțină atunci când au fost întrebați dacă Alexandria este caracterizată de cinste sau de corupție. Față de anul 2012, când 45% dintre ei declarau deschis că în orașul lor există mai multă corupție decât cinste, în anul 2015, alexăndrenii noștri și-au revizuit atitudinea și numai 25% dintre ei au mai avut curajul să susțină deschis că și pe la noi se fură. Restul s-au mutat în tabăra indecișilor, preferând să nu supere pe nimeni. Aflăm, din aceeași cercetare sociologică faptul că încrederea alexăndrenilor în cinstea primarului și prefectului a crescut semnificativ în 2015. Asta dacă privim doar către procentele date de cei care și-au asumat o tabăra sau alta. Pentru că numărul indecișilor a crescut exponențial. Nu știm exact care este motivul lașității. Nici al fricii. Și nici al incapacității de a exprima un punct de vedere ferm cu privire la corupția din județ. Nu de alta, dar e imposibil ca Primăria, Consiliul local, Consiliul Județean, Poliția și Prefectura să fie considerate toate mai cinstite decât în anii precedenți, în contextul în care DNA-ul a cam demonstrat că nu se stă prea bine cu cinstea în Teleorman. Puteam agrea ideea că Prefectura nu mai e asociată cu fenomenul corupției, după plecarea lui Nițulescu din instituție, pentru că Daniela Carmen Dan poate suporta multe critici juste, dar corupția nu i se potrivește deloc. În schimb, în celelalte instituții nu s-a schimbat nimic din 2012 încoace, pentru a justifica vreo creștere a încrederii. Noi presupunem că indecizia derivă din faptul că încrederea oamenilor în ziare a scăzut, dar le-a crescut apetitul pentru fluturași și scrisori electorale. Ne pare rău, dar am auzit că anul acesta scrisorile electorale nu mai vin în pungi cu zahăr!

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*