Acasă la Simion Gârlea, eroul nostru de la Cotul Donului, pentru care nicio sărbătoare națională nu trece fără sens

în Actualitate/Omul de lângă noi/Politica altfel

Monica Vasilescu

Cine nu a stat de vorbă măcar câteva minute cu eroul Simion Gârlea a pierdut enorm. Legendă vie a războiului antisovietic, Simion Gârlea poate povesti oricui întâmplările de o duritate extremă prin care a trecut, cum a înfruntat tancuri, arme, frig și foamete, în cel de-al doilea Război Mondial. A petrecut 2.117 zile sub arme. A stat 1.267 zile pe front, atât pe cel de Răsărit, cât și pe cel de Apus și a mers 1000 de kilometri pe jos, timp de patru luni, pentru a ajunge acasă. Din fericire, toate acestea l-au îndârjit și, la 98 de ani, împliniți pe 1 septembrie 2016, are o memorie fantastică și reține cu exactitate date și locuri din cea mai cruntă experiență a vieții sale din perioada în care a luptat, pe frontul de Est, până la Cotul Donului, lângă Stalingrad, Rusia, în una dintre cele mai sângeroase bătălii din istoria Armatei Române.

Omul care a făcut războiul nu este originar din Teleorman. A ajuns aici în luna decembrie 1944, după ce a văzut în Monitorul Oficial că a fost numit cântăreţ bisericesc la parohia din Vităneşti, având diplomă în acest sens. De mai bine de 70 de ani nu și-a mai văzut satul natal – Răspopeni, rămas de cealaltă parte a Prutului, în Basarabia, iar acest fapt îi provoacă o suferință pe care nu o poate ascunde de simțurile celui care îi ascultă cu sufletul deschis povestirile. Își ține dorul în frâu prin scris. Din august 1944, Simion Gârlea a scris zilnic până în 1945, apoi a întrerupt acest obicei, până în momentul în care a ieşit la pensie, prin 1978. A adunat zeci de caiete pe care le prezintă cu mândrie oricui este curios să citească printre rândurile sale.

Pentru faptele sale din vreme de război, Simion Gârlea a primit trei de­coraţii, de două ori medalia Bărbăţie şi credinţă şi o dată medalia Servi­ciul credincios. Independent de distincțiile pentru merite deosebite, eroul nostru primește recunoștința tuturor acelora ce știu să asculte mărturiile din perioada în care țara noastră a suferit cel mai mare dezastru militar. Zilele trecute, a fost vizitat la casa actuală, din comuna Măgura, de un grup de tineri care prețuiesc țara și apreciază faptele de vitejie ale omului care și-a riscat viața pe altarul țării. ”Nu pot să descriu în cuvinte, sunt insuficiente pentru starea pe care mi-a creat-o această comoară vie. La plecare, până să ne urcăm în mașină, a înfipt bastonul în pământ și a trecut șanțul de pe marginea șoselei să ne mai îmbrățișeze o dată. Acolo mi-au dat lacrimile instant! Am plecat cu greu”, a declarat unul dintre tineri pentru care patriotismul face parte din el. Astfel de rămășite sufletești nu se compară cu niciun obiect remis de o autoritate care poate nici nu cunoaște semnificația unei lupte adevărate date de o persoană care se distinge prin abnegație totală în împrejurări grele, prin vitejie și prin curaj excepțional în războaie, căci o insignă nu poate să însemne mai mult decât declarația unui tânăr care spune cu mâna pe inimă că Simion Gârlea este ”cel mai deosebit om pe care l-a întâlnit în viață”…

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*