liberinteleorman.ro

Ziua Universală a Iei

21 iunie 2024

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, marchează marți, 25 iunie 2024, începând cu ora 13.00, la Sala de lectură, Ziua Universală a Iei.

Sărbătoarea cămăşii cu altiţă, cum mai este denumită ia, a fost iniţiată în anul 2013 de comunitatea La Blouse Roumaine, care a dorit ca bluza tradiţională românească, împreună cu tradiţia noastră moştenită din timpuri imemoriale, să devină un adevărat brand de ţară, recunoscut în  întreaga lume.

Ia este considerată cea mai importantă piesă din costumul popular, deoarece determină compoziţia ornamentală a costumului, restul pieselor asociindu-se cu cămaşa, cu care e obligatoriu să se acorde ca epocă, vârstă, ornamente şi cromatică.

Cele mai vechi ii sunt în general de pânză de in sau de cânepă, brodate cu lână sau cu mătase și s-au născut din necesitate şi simţ practic, căpătând o valoare artistică şi sentimentală din clipa în care femeile le-au creat şi înzestrat cu propriile credinţe, simţ estetic şi sentimente.

Cu acest prilej vor fi organizate expozițiile: Ia tradițională românească  – cuprinzând ii și costume populare românești din colecțiile personale Lidia Vișan, Marinela Popescu și Rareș Vîrcan; Cusături populare din România – cuprinzând cărți din colecțiile bibliotecii.

Expozițiile rămân deschise publicului până la data de 5 iulie 2024.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Distrigaz îl contrazice pe Drăgușin. Muncitorii ASCE nu au respectat avizul primit și au spart țevile de gaz

Următorul articol

Autoturism răsturnat, pe DJ504. Un tânăr de 19 ani a murit, alți doi au ajuns la spital

Cele mai recente articole de Cultură

Ziua Drapelului, la bibliotecă

Biblioteca Județeană Marin PredaTeleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, marchează miercuri, 26 iunie 2024, începând cu ora 10.30, Ziua Drapelului național printr-o serie de activități culturale, ateliere de lucru cu copiii asociației DAI O ȘANSĂ la compartimentul împrumut pentru copii și expoziții tematice. Ziua Drapelului Național a fost proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, în data de 26 iunie. Culorile drapelului național, roșu, galbenși albastru, sunt aceleași de la Revoluția română din 1848, doar dispunerea, raportul și intensitatea culorilor diferă.