În fiecare an, pe 7 aprilie, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Sanatatii, zi care marcheaza intemeierea Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
In 2017, Ziua Mondiala a Sanatatii are ca tema; ,,Depresia-Rupe bariera tacerii”
Directia de Sanatate Publica a judetului Teleorman, in colaborare cu unitatile spitalicesti, ambulatoriile de specialitate,cabinetele medicilor de familie, cabinetele stomatologice si asistentii medicali comunitari,organizeaza in perioada 7-17 aprilie, activitati de informare,educare si comunicare-constientizare, in interiorul campaniei prilejuite de Ziua Mondiala a Sanatatii, avand ca tema: ,,DEPRESIA-Rupe bariera tacerii”.
Depresia reprezinta o provocare redutabila la adresa sistemelor de sanatate din Europa. Costurile personale,sociale si economice ale acestei maladii,precum si faptul ca peste 50% dintre persoane nu beneficiaza de un tratament,desi acesta este ieftin si disponibil,fac din depresie o problema de sanatate publica majora, cu atat mai mult cu cat afectiunea este si un factor de risc major pentru suicid.Femeile prezinta un risc dublu de a face depresie comparativ cu barbatii.
OMS estimeaza ca la nivel mondial exista mai mult de 300 de milioane de persoane afectate reprezentand un procent de 4,4% din populatia globului.
In Europa peste 40 de milioane de persoane sufera de aceasta maladie,iar in Romania prevalenta este estimata la 5% din populatie ,adica 931 000 de cazuri.
Este evident ca una dintre prioritatile actuale in lupta impotriva depresiei este sa ne asiguram ca populatia ,politicienii si furnizorii de servicii medicale inteleg pe deplin ,atat dramatismul acestei patologii cat si beneficiile depistarii in timp util a tulburarilor depresive. In scopul constientizarii acestei probleme de sanatate publica si al imbunatatirii nivelului de cunoastere de catre populatie a mijloacelor prin care poate fi prevenita, Ziua Mondiala a Sanatatii din acest an este dedicata depresiei.
Prin activitatile preconizate,dorim sa sensibilizam populatia generala asupra magnitudini acestei probleme de sanatate publica, asupra recunoasterii timpurii a simptomelor depresiei dar si asupra necesitatii depasirii barierelor care blocheaza accesul la ajutorul de specialitate, dintre acestea cea mai importanta fiind stigmatizarea sociala, acociata afectiunilor mentale.
Cu acest prilej promovam sloganul OMS:,,Depresia-Sa stam de vorba”.
Activitatile pe care preconizam sa le derulam la nivelul judetului nostru sunt urmatoarele: tiparirea si distribuirea de materiale informative pe aceasta tema, discutii libere si consiliere de specialitate , interventii in mass-media locala, activitati stradale in orasele din judet, simpozioane sustinute in unitatile liceale.
La nivel judetean, coordonarea este asigurata de soc. Virgil Chivu, Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii,tel.0730730711, e-mail: [email protected]