Teodor Nițulescu: “Eu nu trădez. Mă folosesc de trădători, dar eu personal nu trădez!”

în Actualitatea politică

Carmen Dumitrescu

Nițulescu a revenit în politica județeană, acum cu un obiectiv nou: preluarea conducerii PNL. Evident, el crede în continuare în steaua lui norocoasă și se aruncă într-un nou război politic cu entuziasm, chiar dacă nu mai are pulsul exact al vieții de partid. Însă, pentru noi, Nițulescu e interesant prin prisma lucrurilor pe care le știe despre Dragnea. Și pentru a le afla, l-am contactat în vederea elucidării unor curiozități pe care le aveam cu privire la relația lui veche cu Liviu Dragnea, dar și legat de felul în care arată astăzi administrația teleormăneană, condusă de oameni cu o educație și o experiență precară. Rezultatul întrevederii noastre cu Nițulescu este un dialog din care atât simpatizanții, cât și adversarii lui, pot afla lucruri cel puțin interesante, pe care le vom prezenta ca atare, căci fostul prefect de Teleorman are cel puțin calitatea de a fi capabil să susțină un discurs captivant, într-o retorică originală.

Reporter: Cum vedeți viața politică astăzi?

Teodor Nițulescu: Lipsa de pregătire a oamenilor a transformat partidele în găști. Găștile astea nu mai au misiunea ca din partid să facă o instituție socială, cu adresabilitate pentru masele largi. Politicile pe care aceste grupări le fac vizează strict  o strategie de interese de grup și personale. Ceea ce nu este în spiritul politicii. Eu spuneam ceva când eram primar: “Eu vreau să fac din oraș o grădină frumoasă și dacă cineva vine în orașul meu, vreau să îi arăt ce oraș am eu și abia apoi să îl duc la mine acasă, să vadă că stau într-un apartament.” Alții și-au făcut vile și au lăsat orașul în paragină.

R. Dar știu că și dumneavoastră aveți un conac în zona rurală a județului…

T.N. Să vă spun eu care e treaba cu acest conac. Eu sunt din comuna Stejaru și acolo am casa părintească. Când eu eram prefect și primar, părinții mei erau în vârstă și nu prea aveau chef de vizite. Eu am o pasiune: vânătoarea. Și atunci mi-am creat o asociație de vânătoare și în urma partidelor de vânătoare ne duceam să mâncăm o friptură. N-aș fi putut să merg acasă cu prietenii mei, să îmi deranjez părinții. În satul Gresia din comuna Stejaru era un conac boieresc, unde a fost dispensarul  veterinar al unei ferme de pui, ajuns în paragină. Eu în anul 2000 am solicitat primăriei să îmi vândă mie acest conac, pe care l-am cumpărat împreună cu Florică Mara și ulterior mi-a rămas mie. Am dat atunci un preț exorbitant pe terenul acela. Conacul era în paragină totală și în jurul lui erau numai mărăcini. Am renovat puțin în fiecare an, dar nu e o chestie extraordinară. E o casă normală cu patru camere, un hol și o pivniță.

R. Revenind la politică, în momentul acesta cum vedeți situația partidului liberal?

T.N. Situația PNL nu este una foarte fericită, nu este fericită nici la nivel național, dar privind organizația de la Teleorman, lucrurile stau prost de tot. Partidul are un număr mic de primari, va fi o lungă așteptare în opoziție și acest drum de parcurs va fi unul greu. PSD-ul nu va ține niciodată cont de doleanțele noastre, singura modalitate prin care noi putem să facem opoziție este să facem gălăgie multă, pentru ca opinia publică să înțeleagă ce face PSD-ul, aducând județul pe ultimele locuri ca dezvoltare la nivel național. Eu am zece ani de vocalize împotriva lui Dragnea și în continuare o să îmi urmez această misiune, care oricum m-a costat foarte mult. Pentru că îndepărtarea mea din PNL a fost realizată la sugestia lui Dragnea către Adriean Videanu și Vasile Blaga, secondați de tovarășul Zlotea. Evident, nu este un secret pentru nimeni că ei s-au protejat unii pe alții tot timpul. Adică Dragnea l-a protejat pe Videanu când era la putere și Videanu l-a protejat pe Dragnea când revenea la putere. Dovada e că la partidele de tenis pe care le juca Coldea și Dragnea apărea și Vasile Blaga. Dacă aș fi rămas și eu în gașca lor, aș fi fost mult mai sus ca poziție în țară la ora actuală.

R. Dacă tot a venit vorba despre Dragnea, vă amintiți momentul în care l-ați cunoscut, pentru că ați avut, inițial, o relație bună?

T.N. A părut doar că am o relație bună cu Dragnea, știu că asta se tot spune, că am fost prieteni. Și eu am crezut că avem o relație bună, dar era o relație falsă din punctul lui de vedere. Eu l-am cunoscut pe Dragnea prin februarie-martie 1997, venise prefect la Teleorman, susținut de Petre Roman. Eu aveam 37 de ani și Dragnea avea 36 de ani. L-am cunoscut la Comisia Administrativă a județului și Dragnea voia să se impună în fața mea, cerându-i directoarei de la Agenția de Mediu să mă sancționeze, pentru că avea el cunoștință de existența unor gunoaie la periferia orașului. Mă iritase. I-am spus că plătim amenda, dar că facem și noi a doua zi un tur în jurul Palatului Administrativ și dacă găsim gunoaie în jurul Prefecturii o să primească el amendă de la primarul municipiului Alexandria. Și atunci a întrebat dacă se poate așa ceva și când i s-a răspuns că am dreptate, el a izbucnit: “Ce legi sunt astea, domnule? Trebuie schimbate!”  Mi-am adus aminte episodul când a dat Ordonanța 13. Și mi-am spus că uite, el de atunci avea în cap să facă legile așa cum voia el. Apoi am devenit opozanți, încerca tot timpul să-mi facă mizerii, dar nu reușea să mă blocheze. Oricum, era o problemă de supremație în partid între noi și, chiar dacă el era un fel de paria la nivel local în partid, a fost mereu susținut de centru. Gurile rele spun că el cotiza la familia Roman prin intermediul unui personaj al cărui nume nu-l voi rosti, pentru a nu-i întina memoria. Și eu cred că era real, pentru că Dragnea în calitate de prefect a făcut mulți bani.

R. Ce faceți dacă pierdeți alegerile interne din PNL?

T.N. Rămân membru PNL. Unde să mă duc? La PSD? Dacă aș fi vrut să mă întorc în PSD  puteam s-o fac. Dar eu nu trădez. Mă folosesc de trădători, dar eu personal nu trădez. Dacă pierd alegerile, nu e nicio problemă. Voi sprijini conducerea care va câștiga.  Colegii sunt supărați că m-am înscris în aceste alegeri, se așteptau să n-o fac… Numai că expertiza pe care eu o am, o ofer doar în situația în care ne băteam la locul întâi. Eu sunt premiant. Când e vorba de locul doi… Nu!

R. Cum vă simțiți când îl vedeți la prefectură, în biroul în care ați stat vreme de aproape 8 ani, pe Florinel Dumitrescu?

T.N. E o întrebare incomodă și nu spun nimic despre el, pentru că respect funcția. Eu pe domnul Dumitrescu îl cunosc de când eram primar.

R. El ce făcea atunci?

T.N. Își făcea datoria, era un om liniștit, lucra în corpul gardienilor publici. Între timp e posibil să fi învățat carte, este agreat de Dragnea, sper să se descurce. Eu sunt convins că nu știe mare lucru, dar dacă este ambițios, poate să învețe. Eu l-aș sfătui să nu fie ranchiunos.

R. Să pun problema altfel. Când vedeți că s-a ajuns de la Dragnea, Nițulescu, Militaru, Videanu, Diaconu la Florinel, la Carmen Dan, la Oprea cum simțiți asta?

T.N. Păi e mai bine să îl întrebați pe Dragnea. El e responsabil. Eu îl înjur așa de mult, încât o înjurătură în plus nu mai contează și oricum e atât de înjurat încât nici nu-l mai afectează. Considerați că îl mai înjur o dată pentru lucrurile astea. Dragnea este un inginer cu o pregătire precară, a fost și repetent prin facultate, de aia a și ajuns coleg cu Videanu, că era cu un an mai mare. Și mi-a zis un fost director de-al meu: “dacă ai ști câți curcani am dus eu de la taică-su să treacă facultatea!” Și l-am crezut, pentru că ulterior am înțeles că nu învăța nimic în facultate, el se ținea de tobe prin facultate. Cert e că nu a fost un student bun și când a terminat facultatea a fost repartizat prin județul Dolj pe la autobază. Eu mă lăudam că fusesem director, iar el zicea că a fost și el a fost șef de coloană. Eu îi ziceam: “măi Liviule, oi fi fost tu șef acolo la șoferi, dar… nu mă impresionezi.” Victoria PSD-ului din 2016 nu este datorată lui Liviu Dragnea, ci prostiei PNL și impotenței guvernului Cioloș.

R. Mai rezistă mult Dragnea?

T.N. Cred că până în toamnă.

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*