Revoluția română din 1989: Prima zi de libertate și apariția mitului „teroriștilor”

în Politica altfel

Fuga cuplului Ceaușescu și constituirea Frontului Salvării Naționale sunt principalele momente ale zilei de 22 decembrie 1989, zi în care sute de mii de oameni au ieșit să protesteze în mai toate principalele orașe. Este și începutul celei mai sângeroase părți a revoluției române, cu peste o mie de morți.

În București, la primele ore ale zilei, marile uzine bucureştene şi-au încetat activitatea iar grupuri masive de muncitori de la ”Griviţa Roşie”, ”Vulcan”, ”23 August”, ”Pipera”, ”Republica”, Întreprinderea de Maşini Unelte şi Ansamble Bucureşti au părăsit locul de muncă şi s-au îndreptat spre centrul Capitalei.

Înaintarea lor a fost oprită de baraje formate din trupe de miliţie, securitate şi armată la câteva sute de metri de sediul Comitetului Central al PCR (în prezent sediul Ministerului de Interne). Zecile de mii de manifestanţi au produs o enormă presiune asupra dispozitivului militar care a rezistat, fără a riposta.

În jurul orei 10.00 are loc o şedinţă la care participă unii membri ai CPEx al PCR. Nicolae Ceauşescu anunţă că generalul Milea, pe care-l califică drept trădător, s-a sinucis. La ora 10.59 postul de radio anunţă că prin decret prezidenţial se instituie „starea de necesitate” pe întreg teritoriul României.

Citiți continuarea pe puterea.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*