liberinteleorman.ro

Puţini doritori de ANL cumpărători

23 iulie 2014

Monica Vasilescu

ANLNe-am fi așteptat ca, odată cu anunțul potrivit căruia apartamentele ANL se pun în vânzare, mulți să fie cei care îşi doresc a fi proprietari. Greșit. În Alexandria, doar 36 cereri ale celor care locuiesc în prezent în asemenea imobile și-au arătat intenția de a le cumpăra, am aflat de la primarul Victor Drăgușin. Acesta ne-a mai spus că vânzarea efectivă va putea începe în zilele următoare, imediat ce vor fi gata cărţile funciare individuale.

Pe site-ul ANL, se găsește lista localităţilor unde autorităţile publice locale au întocmit documentaţiile necesare demarării procedurii de vânzare a locuinţelor construite de către ANL, prin programul de construcţii locuinţe pentru tineri, destinate închirierii. Din tabel, lipsește județul Teleorman.

Tot acolo se specifică faptul că aceste locuințe pot fi cumpărate până la data de 31 iulie 2014. Până la această dată, locuinţele pentru tineri pot fi cumpărate la valoarea de vânzare  de 326 euro/mp, inclusiv TVA, din care se scade amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei, până la data vânzării acesteia. Valoarea este stabilită prin Ordinul 2401 din 30 iulie 2013, emis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Locuinţele pot fi cumpărate doar de către persoanele care au locuit minim un an cu chirie într-o locuinţă pentru tineri, construită prin ANL. Acestea pot fi achiziţionate şi prin Programul „Prima Casă”.

Întorcându-ne la Alexandria, nu știm de ce chiriașii acestor blocuri nu și-au arătat într-o mai mare măsură intenția de a cumpăra apartamentele închiriate, mai cu seamă că prețul se apropie de costul de construcţie. Trebuie notat faptul că locuinţele ocupate pot fi achiziționate doar de către cei ale căror venituri pe membru de familie nu depăşesc dublul salariului mediu, adică în jur de 3.200 de lei. Şi ar putea fi puțini în această situație, având în vedere că astfel de spații s-au dat mai mult pe sub mână decât în baza criteriilor, iar chiriașii nu prea fac parte din categoria celor care mor de foame.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Vorbe cu schepsis… Vorbe de siliştean

Următorul articol

Lucian Iotu tace și… nu face

Cele mai recente articole de Actualitate