Prietenii ziarului Liber în Teleorman s-au reunit la cea de-a patra ediție a Seratelor Libere

în Actualitatea politică

Carmen Dumitrescu
Seratele Libere, gândite inițial ca un mijloc de a ne apropia de cititorii noștri, devin, încetul cu încetul, un mecanism de trezire a teleormănenilor din amorțire și resemnare. Astfel, o dată la două luni și jumătate, Seratele Libere reușesc să pună laolaltă oameni politici de diverse coloraturi, tineri talentați și artiști cunoscuți ai județului, constituind o punte de comunicare între oameni și credințe. Cea de-a patra ediție a Seratelor Libere a constituit, deci, un nou prilej pentru prietenii ziarului Liber în Teleorman de a se întâlni, de a face schimb de idei și de a lua parte la un act cultural inedit, ce a dat o semnificație specială zilei de duminică, 26 aprilie. Ca și ediția precedentă, evenimentul a avut loc la restaurantul-cramă Unicom din Alexandria și a reușit ca, de-a lungul a aproximativ două ore, să arate participanților că județul Teleorman are destule valori culturale, chiar dacă nu întotdeauna, autoritățile competente își alocă timpul și energia promovării lor. În plus, în cadrul acestei ediții, ziarul Liber în Teleorman s-a dezvăluit cu totul, indicând exact și “persoanele din spatele proiectului”, atât de controversate până acum: tehnoredactorul Oana Rădoi și specialistul în web design, Emanuel Nedelea. Astfel, împreună cu noul coleg Cristian Chiriță, ziarul Liber în Teleorman și-a întregit echipa și a prezentat-o publicului prezent la eveniment, astfel încât să nu mai existe dubii cu privire la identitatea persoanelor “din spatele ziarului”.
Un imn în dar…
Un moment neașteptat a fost pregătit de cunoscutul interpret teleormănean, Nicușor Lina, care a făcut ziarului Liber în Teleorman cel mai mare cadou de până acum: un imn al proiectului. Versurile imnului, scrise din suflet pentru acest ziar au fost repede memorate de publicul prezent, care a contribuit la construirea unui moment foarte emoționant, fredonând minute în șir: “E tot ce mi-am dorit să fac vreodată/ Să fiu independent, pe banii mei/ Să scriu deschis cu pana mea curată/ De proști și nesimțiți și farisei/ Și dacă e să fie câteodată/ Să laud ce se face-n urbea mea/ Să nu se spună că am fost vreodată/ Părtinitor cu cine nu trebuia/ Căci eu sunt liber, liber, liber în Teleorman/ Căci eu sunt lider, lider, lider în Teleorman.”
Tinerii talentați ai județului au depășit toate așteptările
Ca de obicei, evenimentul și-a propus să promoveze tinerele talente ale județului, care au mereu ocazia să se exprime cât mai liber cu putință. De data aceasta, numărul participanților a crescut semnificativ față de edițiile precedente, programul fiind desăvârșit de câteva nume noi în domeniul muzical autohton, precum Beatrice Popescu, Șerban Picu, Marian Feraru și Cezar Bîrsănel. Interpretările acestora au uimit sala, mulți dintre participanți remarcând numărul mare de talente al județului, care, din păcate, sunt nevoite să cânte la karaoke și nu beneficiază de niciun fel de sprijin din partea autorităților locale. Un moment inedit a fost acela în care tânărul interpret de muzică populară, Cezar Bîrsănel, a profitat de prezența la eveniment a lui Florin Vasilică, reușind astfel să-și îndeplinească visul de a cânta alături de unul dintre principalii artiști care duc mai departe folclorul teleormănean. Nicușor Lina, Octavian Broșteanu și Florin Vasilică, însoțit de echipa lui de artiști de la Grupul Teleormanul, au transformat o banală după-amiază de duminică într-un adevărat regal muzical, ce nu va fi uitat prea curând de cei prezenți la eveniment.
Rămânem liberi în Teleorman!
Desfășurată sub deviza “Rămânem liberi în Teleorman”, cea de-a patra ediție a Seratelor Libere s-a bucurat și de prezența unor oameni speciali, care au și vorbit celor prezenți despre misiunea ziarului Liber în Teleorman. Pe de o parte, cel mai experimentat jurnalist teleormănean, Stan Ștefan a vorbit despre importanța reținerii jurnalistului de la compromisuri (prea) mari, dar și despre faptul că un ziar construit în baza unor convingeri nu poate avea altă soartă decât succesul. Pe de altă parte, directorul Casei Corpului Didactic Olt, lector universitar Victor Tița, a remarcat faptul că ziarul Liber în Teleorman poate fi chiar valoros pentru politicieni, dacă aceștia l-ar citi cu atenție, publicația asigurând, de multe ori, consultanță politică gratuită, pentru care alții plătesc bani grei.
Noi le mulțumim celor care ne-au fost alături și de această dată – prietenilor care ne susțin personal, dar și celor care ne citesc ziarul – sperând că va veni o vreme când politicienii județului vor renunța la paranoia și partizanat, devenind conștienți de faptul că o atitudine matură presupune abordarea criticii ca pe un serviciu. Pentru că nimeni nu crește – nici profesional, nici personal – din laude, succesul fiind, de fapt, rezultatul unei confruntări constante cu severitatea judecății publice.

IMG_7788serate16 serate13serate14serate11serate10serate9serate7serate6serate5serate4serate2serate1serate 15serate12serate8IMG_7771

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

2 Comments

  1. Bravo! Felicitari pentru aceasta initiativa!
    As vrea sa ma „imprietenesc” si eu cu prietenii ziarului dvs si, desigur, cu ziarul dvs.
    Se poate? Si daca da, ce trebuie sa fac?
    Multumesc anticipat (Sorin ANDREI: 0740.077.536).

  2. Acel autoplay al videoclipului ”Imnul Liber in Teleorman”, la fiecare pagină deschisă 🙁

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*