liberinteleorman.ro

Incendierea miriștilor îngreunează activitatea pompierilor! Sunt zile în care toate utilajele ISU se află la intervenții de vegetație uscată

Monica Vasilescu

Arderea miriștilor este interzisă și, ca orice lucru oprit, a devenit tentantă pentru unii agricultori. Deși proprietarii de teren arabil au fost informați cu nenumărate ocazii că nu au voie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă), pompierii sunt la ”foc continuu” pe pajiștea din județul Teleorman. Într-o conferință de presă comună, reprezentanții celor două instituții care au făcut front împotriva acestor fapte, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”A.D. Ghica” al Județului Teleorman și APIA Teleorman, au reiterat pagubele produse de către cei care dau foc pe câmp, dar și sancțiunile pe care agricultorii care incendiază miriştile şi resturile vegetale de pe terenurile arabile riscă să le primească de la inspectorii care efectuează controale în teren.

Cu toate că au sperat și au întreprins măsuri pentru scăderea arderilor miriștilor, pompierii au mai multă bătaie de cap cu flăcările de pe câmpii decât cu alte situații de urgență, din vina celor care aleg această modalitate de a scăpa de resturile de vegetație. Pe lângă faptul că instituția are consum dublu în perioada asta, ca urmare a neglijenței celor care dețin culturi pe câmpurile județului, situația este agravată de faptul că sunt zile în care în subunitățile ISU nu mai există niciun utilaj de intervenție, pentru că ele se află la incendii de vegetație. Asta implică un timp mai mare de răspuns la alte cazuri urgente și pagube mult mai mari, după cum a declarat col. Marius Stancu, inspector şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman. ”Din păcate, în luna septembrie, acest fenomen a prins o dezvoltare foarte rapidă. Nu este întâmplător. A început campania de toamnă și foarte mulți dintre fermierii noștri optează pentru degajarea terenurilor de resturile vegetale prin incendiere. Deja, în luna septembrie, am depășit puțin, ca număr, intervențiile pe care le-am avut anul anterior. Este vorba despre 141 de incendii, față de 138 înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut. Vrem să le amintim riscurile, încă o dată, fermierilor, care, din punctul meu de vedere, nu au niciun discernământ când apelează la aceste forme de degajare a terenurilor de vegetație uscată”. Marius Stancu a mai precizat că, prin protocolul cu APIA, se urmăreşte, reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei prin sancţionarea celor care încalcă dispoziţiile legale, de către ambele instituţii implicate.

Cât privește partea lui Eugen Coman din poveste, directorul APIA a fost, ca mai tot timpul, în miriște. Nu pe teren, că acolo merg doar subalternii săi, ci pe lângă subiect, în sensul că știa că urmează să facă o conferință de presă despre arderea miriștilor, dar a crezut că este suficient să citească din hârtii niște clișee, fără a avea date concrete din instituția pe care pretinde că o conduce în mod performant, astfel încât, atunci când a fost întrebat de către jurnaliști câți fermieri au fost, concret, sancționați pentru că au dat foc hotarelor, a răspuns anevoios că au fost cazuri, dar nu știe câte. A făcut, însă, o precizare care nu avea legătură cu tema dezbătură, referitoare la carnetele de rentieri, pe care potențialii beneficiari de rentă viageră trebuie să le vizeze până la data de 29 septembrie. Așa am aflat și noi și fermierii noutăți de la Eugen Coman. Noroc cu pompierii, că mai organizează conferințe de presă la APIA.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Publicitate

Scoruri live

About Me

Articolul precedent

Dragnea i-a băgat în lac pe cei care l-au ajutat să privatizeze Insula Belina

Următorul articol

Sevi Iriș a intrat în trupa Random și a primit patru de ”DA” la X Factor

Cele mai recente articole de Actualitate