liberinteleorman.ro

În ropote de strigăte și aplauze, Ideo Ideis s-a deschis și Alexandria s-a însuflețit

7 august 2017

Monica Vasilescu

Au trecut 12 ani de când, în aceeași casă de cultură comunistă, fără condiții decente pentru desfășurarea unei activități culturale (cu aer condiționat mobil oferit anul acesta de Life Art Distribuție) rulează povestea festivalului de teatru tânăr IDEO IDEIS, un eveniment ieșit din comun, care s-a impus într-o comunitate apatică în cea mai mare parte a timpului. A început în 2006, atunci când doi tineri de liceu au pus punct nepăsării colective și au hotărât să-și asume responsabilitatea unei acțiuni culturale de mare anvergură…

Andreea Borțun și Alexandru Ion, cu glumele aferente și atmosfera detașată ca la fiecare început de festival, au dat startul Ideo Ideis. Luni, 7 august 2017, Casa de Cultură din Alexandria s-a umplut de tineri entuziaști veniți în număr considerabil să vadă ce au pregătit anul acesta organizatorii singurului festival de teatru tânăr din țară și printre prea puținele evenimente care dezvoltă cultural, la modul real, comunitatea alexăndreană.

În 2017, Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis se desfășoară sub conceptul „Pe tine cine te minte”, iar aceasta va fi temă de discuții pe tot parcursul activităților festivalului. Masterclass-uri, seri ale povestitorilor, ateliere de teatru, piese de teatru și filme, toate acestea vor avea loc, timp de o săptămână, între 07 și 13 august, a 12-a ediție a festivalului IDEO IDEIS.

Și anul acesta participă trupe de teatru de liceu. Nouă la număr, dintre care una este din Alexandria. Traineri absolvenți de UNATC au venit voluntar să îi învețe meserie, iar mentorii Marius Manole, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Cătălin Ștefănescu, Vlad Zamfirescu, Pavel Bartoș, Dorina Chiriac, Șerban Pavlu și Ofelia Popii le vor analiza prestațiile. Un mentor aparte este președintele de onoare al festivalului, Marcel Iureș, marele actor fiind unul dintre cei mai importanți susținători ai evenimentului cultural. Din gașcă mai fac parte participanți, vizitatori care vin în Alexandria special pentru atelierele de dezvoltare personală, alexăndreni care iau parte la spectacolele de teatru din cadrul festivalului, oamenii care susțin arta sub toate formele ei.

”Ideo Ideis nu ar fi fost fără Alexandria, iar Alexandria nu s-ar fi umplut poate de atât spirit tânăr dacă nu ar fi fost Ideo Ideis. Născut din nevoi reale, răspunzând unui context, festivalul a reușit să aducă împreună, în același loc, importanți artiști și oameni de cultură, liceeni explozivi și dinamici din întreaga țară, pasionați de teatru, și, nu în ultimul rând, membrii unei comunități curioase în ceea ce privește cultura. În ultimii ani, festivalul Ideo Ideis a simțit nevoia să se apropie de tinerii din Alexandria, invitând în comunitate o serie de evenimente și demarând o serie de inițiative (spectacole pentru copii și de stradă, ateliere de dezvoltare personală și art-terapie, proiecții de filme) menite să pună bazele unei educații de tip artistic într-un oraș în care arta ajunge în mod normal foarte greu. Celebrăm în fiecare august victoria de a fi putut continua acest festival” – spun organizatorii și, după vorbele lor, ne așteaptă șapte zile pline de spectacole, piese de teatru și evenimente culturale aparte. De 12 ani, Alexandria, un oraș fără teatru și fără o casă de cultură în condiții optime, se însuflețește prin cultură. Prin Ideo Ideis!

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Procurorii DNA au vizitat, din nou, firma TELDRUM

Următorul articol

Alter Ego din Alexandria și alte opt trupe de teatru din țară vor avea reprezentații la Ideo Ideis

Cele mai recente articole de Cultură

Ziua Drapelului, la bibliotecă

Biblioteca Județeană Marin PredaTeleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, marchează miercuri, 26 iunie 2024, începând cu ora 10.30, Ziua Drapelului național printr-o serie de activități culturale, ateliere de lucru cu copiii asociației DAI O ȘANSĂ la compartimentul împrumut pentru copii și expoziții tematice. Ziua Drapelului Național a fost proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, în data de 26 iunie. Culorile drapelului național, roșu, galbenși albastru, sunt aceleași de la Revoluția română din 1848, doar dispunerea, raportul și intensitatea culorilor diferă.