DSP Teleorman încheie anul 2014 cu cei mai mulți bani primiți în ultimii ani de la Ministerul Sănătății

în Actualitate/Sănătate

Monica Vasilescu

dr. Mioara ComanaLa final de an, conducerea Direcției de Sănătate Publică Teleorman trage linie și numără realizările din 2014, care nu sunt deloc neînsemnate. În cadrul unei conferințe de presă, miercuri, directorul instituției, Mioara Comana, a enumerat toate lucrurile realizate în 2014, an în care județul Teleorman a primit cei mai mulți bani pentru sănătate.

Șefa DSP a vorbit despre Programul numit Acțiuni pentru monitorizarea și îngrijirea pacienților din secțiile ATI, prin care se asigură costurile. Până acum, a informat aceasta, nu suporta nimeni costurile din ATI, nici măcar contractul cu CAS, iar spitalele erau în situația de a face diverse inginerii financiare și să suporte cheltuielile cele mai mari. Pentru că a făcut nenumărate cereri către Ministerul de Resort, Spitalul Județean din Alexandria a primit toți banii de care a avut nevoie pentru tratament, o mare realizare, având în vedere că, în acest moment, sunt finanțate două secții foarte importante: UPU, care a primit finanțare 6.551.000 lei și ATI, finanțat cu 350.000 lei lunar, fapt care nu a putut fi posibil în 24 de ani.

Directorul DSP Teleorman, Mioara Comana, a făcut referire și la un program de descoperire precoce a cancerului uterin, finanțat cu patru miliarde de lei vechi anul acesta, coordonat de dr. Sorin Chirea. ”Este vorba despre o rețea foarte bine pusă la punct. Anul trecut, la început, au fost depistate 600 de femei în stadiul incipient de cancer uterin. Avem o problemă cu medicii de familie, în sensul că din cei 186, doar 96 au vrut să intre în program și nu îi poți obliga. Programul este adresat persoanelor între 18 și 64 de ani, am făcut o campanie furibundă în 2012, din banii proprii ai instituției. A mai fost un program coordonat de doamna doctor și purtător de cuvânt Lavinia Boldeanu, Programul național de prevenire, supraveghere și control HIV, pentru care s-au dat peste două milioane de lei”, a spus aceasta.

Aceștia nu sunt singurii bani veniți de la Ministerul Sănătății în acest an, pe 30 octombrie, Teleormanul a primit fonduri pentru un electrocardiogram, echipament radiologic și altele. 22 de miliarde de lei vechi s-au îndreptat către Spitalul Județean Teleorman, prin DSP, și încă un miliard jumătate către Spitalul orășenesc Zimnicea, pentru dotarea cu paturi.

În cadrul conferinței, au fost aduși în prim-plan și angajații instituției, care în zilele importante din an, fie că vorbim de luna martie, de Paște, în perioada vacanțelor sau de Crăciun, cei care ”mătură” în spatele pompierilor și polițiștilor sunt cei de la DSP, care nu au avut zile de tihnă după ce se retrag apele.

La cele mai recente inundații, 3.360 de fântâni au fost afectate, situație fără precedent în Teleorman. ”După dezinfecția fântânilor, probele intră în laborator și acolo o groază de oameni le verifică, dacă apa nu îndeplinește condițiile, reluăm procedurile. Le mulțumesc colegilor mei. Am dirijat banii instituției către inundații. Nu știu cine își mai dă banii proprii în interesul cetățenilor. Există HG 846/2010 în care spune foarte clar că primarii trebuie să aibă bani în buget pentru dezinfectant. Noi trebuia să acordăm doar consultanță. O singură probă de laborator costă 200 de lei. La momentul acesta, niciun primar nu are prevăzuți bani pentru asta. L-am informat de șase ori de la începutul anului, la fiecare inundație, nu am primit niciodată niciun răspuns la nicio adresă a DSP de la niciun primar. Nu vreau să arunc în curtea autorităților locale, dar hai să ne facem cu toții meseria. Dacă oamenii ăștia, pentru 900 lei lunar, muncesc și în zilele lor libere, și de sărbători și ne dăm și banii instituții pentru cetățenii din județul Teleorman, trebuie să înțeleagă și autoritatea locală că nu mai putem să o ducem la nesfârșit așa”, a afirmat directorul DSP Teleorman.

1 Comment

  1. […] La final de an, conducerea Direcției de Sănătate Publică Teleorman trage linie și numără realizările din 2014, care nu sunt deloc neînsemnate. În cadrul unei conferințe de presă, miercuri, directorul instituției, Mioara Comana, a enumerat toate lucrurile realizate în 2014, an în care județul Teleorman a primit cei mai …read more […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*