liberinteleorman.ro

Au predat ștafeta tinerilor salvatori

4 mai 2017

Începând cu ziua de 1 Mai, colonel Mihail Aristide Nicolau, plt. adj.șef Ologeanu Nicu, plt.adj. șef  Stancu Petre Ion, plt. adj șef Seba Marian George și plt. adj. Sarcea Ionel Iliuță, din cadrul Detașamentului de Pompieri Zimnicea, au trecut în rezervă cu drept la pensie.

Privind retrospectiv în activitatea profesională a domnului colonel (r) Mihail Aristide Nicolau, comandantul Detașamentului de Pompieri Zimnicea, cu o vechime de peste 32 de ani în marea familie a pompierilor, putem spune cu tărie că s-a remarcat în toate misiunile încredințate subunității sale de pompieri.

Acesta a fost la comanda Detașamentului de Pompieri Zimnicea din anul 1992 și până în prezent, când a predat ștafeta tinerilor salvatori.

În perioada de început a carierei, ofiţerul s-a preocupat pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor teoretice şi a deprinderilor practice ale efectivelor din subordine, fiind capabil să antreneze, prin exemplul personal, întregul colectiv al subunităţii în executarea misiunilor încredinţate.

La comanda detașamentului de pompieri a reprezentat polul de încredere şi autoritate capabil a asigura condiţii optime de muncă şi afirmare pentru toţi subordonaţii, prin omenie și înţelegere, sprijin şi colaborare reciprocă, prin felul său de a fi, simplu şi direct.

Profilul moral al acestui salvator s-a evidenţiat printr-un caracter deosebit, exprimat prin atitudini şi calităţi umane valorificate din plin în profesia aleasă, tăria de a face faţă tuturor provocărilor şi greutăţilor inerente domeniului de activitate. Cinstea, corectitudinea, omenia, spiritul de camaraderie, respectarea cuvântului dat, principialitatea, comunicativitatea și sociabilitatea sunt caracteristicile acestui comandant de subunitate, care an de an s-a remarcat prin obţinerea de rezultate foarte bune.

În întreaga activitate desfăşurată în funcţia de comandant de subunitate a condus nemijlocit sute de intervenţii, încununate de reuşită, dând dovadă de competenţă şi profesionalism în toate împrejurările, remarcându-se prin dăruirea cu care s-a implicat în salvarea persoanelor aflate în situaţii critice.

Cot la cot cu subalternii, el nu a ezitat nicio clipă să acționeze personal în situații limită, fiind un permanent exemplu pentru colegi. Cum intervențiile la incendii constituie un fapt cotidian, intrate în rutina zilnică, vom menționa alte evenimente în care acesta a reușit să acorde o a doua șansă la viață semenilor noștri.

Un cetățean a căzut într-un cazan cu smoală

Un cetățean, în vârstă de 65 de ani, din orașul Zimnicea, în timp ce efectua niște lucrări pe un șantier din zonă, a căzut într-un bazin mare de smoală, acesta aflându-se în proces de răcire. În zadar au încercat să-l scoată de acolo colegii de muncă, fapt pentru care aceștia au fost nevoiți să solicite intervenția pompierilor militari zimniceni.

Ajuns acolo cu un echipaj și o autospecială, comandantul a reușit să improvizeze un sistem de hamuri din centurile pompierilor și, cu ajutorul unor cordițe de salvare, l-au ridicat încetul cu încetul pe bărbat din respectivul cazan. Acesta a fost curățat rapid de smoala care începea să se răcească, existând riscul de a se lipi de piele și a-i provoca vătămări suplimentare. În cele din urmă, persoana respectivă a ajuns la spital, unde medicii i-au acordat îngrijirile medicale de specialitate.

Un copil, de 7 ani, a ajuns sub roțile unui tren

Un alt caz care va rămâne adânc în memoria acestui pompier a fost atunci când un copil, Ionuț, de 7 ani, care obișnuia să se „plimbe” cu trenul din stația CFR până la barieră, în timpul săriturii a fost prins sub roți, un braț fiindu-i retezat. Aflat din întâmplare în zona respectivă, colonel (r) Mihail Aristide Nicolau a sărit imediat din mașina personală, a preluat copilul și l-a transportat la spitalul din oraș. Apoi, după numai câteva minute, s-a întors și a recuperat brațul micuțului, pe care medicii l-au conservat în gheață. Ajuns la un spital din capitală și după câteva operații, băiețelul și-a recuperat în totalitate brațul, pe care il poate folosi și astăzi, în mod normal. Mulțumirile familiei au fost de nedescris, însă cea mai mare bucurie a fost a acestui om cu suflet mare atunci când l-a întâlnit pe Ionuț, sănătos.

La reușitele misiunilor încredințate pompierilor militari zimniceni, o contribuție foarte mare au avut-o și cei care au ieșit la pensie odată cu comandantul lor, respectiv plt. adj.șef Ologeanu Nicu (27 de ani și 6 luni vechime), plt.adj. șef  Stancu Petre Ion (26 de ani și 9 luni vechime), plt. adj șef Seba Marian George (26 de ani și 4 luni vechime), toți îndeplinind funcția de șef gardă intervenție (GIS), iar plt. adj. Sarcea Ionel Iliuță (peste 25 de ani vechime)  pe cea de comandant de echipaj.

Întreaga viața și-au dedicat-o profesiei de pompier și oamenilor cu care au interacționat. Chiar și în momentele dificile, de cumpănă, au simțit că au o datorie față de oamenii pe care îi conduc, o responsabilitate față de cetățenii care cred în instituția pompierilor și au știut că trebuie să își exercite profesia cu demnitate și profesionalism.

Împreună au reprezentat o echipă de profesioniști, bine pregătiți, receptivi, care au tratat mereu munca cu seriozitate și implicare, răspunzând prompt și operativ la toate apelurile, îndeplinindu-și misiunile cu conștiinciozitate și rigurozitate.

Suntem onorați de faptul că am avut șansa de a-i avea alături de noi, de a face parte din marea Familie a Pompierilor, o organizaţie puternică, cu istorie, cu oameni de la care poţi învăţa oricând lucruri bune, care iţi împărtăşesc din experienţa lor, oameni deschişi la a oferi şanse, oameni care ştiu să acorde încredere şi care îşi pun toată experienţa şi valoarea în slujba cetăţenilor.

Suntem convinși că prin calitățile morale, modul de viaţă şi exemplul personal, colegii noștri, acum ieșiți la pensie, vor rămâne mesagerii salvatorilor teleormăneni în comunitățile din care fac parte.

Dincolo de mulțumirile noastre, le dorim multă sănătate, liniște sufletească și momente calde alături de cei dragi, care le-au fost aproape în tot acest timp!

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Maior Dragomir Adrian Gelu

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Alexandria se mândrește cu olimpicii ei

Următorul articol

Jurnalistul Cornel Nistorescu: ”Cred că jurnalistica a devenit partenera de circ pe care îl face lumea politică”

Cele mai recente articole de Actualitate