Ziua alegerilor aferente primului tur de scrutin al prezidenţialelor a fost una, în general, liniştită în Teleorman. Însă, sporadic, au avut loc şi unele confruntări, situaţii în care a fost solicitată şi prezenţa organelor de ordine, pentru a domoli spiritele şi pentru a permite ca votul să se desfăşoare normal. Potrivit purtătorului de cuvânt al BEJ, Eugen Ovidiu Vlad, “au fost unele confruntări de dimineaţă, în special la Botoroaga şi o problemă la Moşteni, dar cam atât… Ziua a fost una liniştită până acum, cel puţin”.
Ce s-a întâmplat la Botoroaga? Există două versiuni ale aceleiaşi poveşti şi, aşa cum e firesc le vom spune pe amândouă, lăsându-i pe cititori să decidă unde este adevărul. Pe de o parte, purtătorul de cuvânt al PSD, Timotei Stuparu declară că în comuna Botoroaga, în satul Târnava, la secţia de votare 109, reprezentantul ACL din secţie, Mihai Dorel ieşea în faţa secţiei de votare şi îi îndemna pe oameni să voteze cu Iohannis. Contactat telefonic pentru a clarifica situaţia, Mihail Cojocaru, primarul de la Botoroaga ne-a declarat că, de fapt, lucrurile nu au stat aşa cum susţin cei de la biroul de presă al PSD: “Ce să se întâmple la mine în comună? Doamna europarlamentar Dăncilă cu domnul deputat Boboc şi cu doamna Tatu stăteau la intrarea în secţiile de votare şi omul nostru din secţie, mai curajos, a ieşit la ei să-i întrebe din ce motiv stau acolo. Au chemat şi poliţia care le-a păzit maşinile în tot acest timp. Eu n-am stat niciodată plecat în faţa lui Almăjanu, aşa că nu suport să văd politişti făcând plecăciuni în faţa PSD. Asta s-a întâmplat! În plus, au mai fost şi alte elemente. De exemplu, un om n-a putut vota pentru că un consilier PSD îi luase buletinul. Dar poliţia n-a considerat că e important acest aspect, deşi l-am semnalat…”
Dincolo de încordarea de la Botoroaga, în judeţ s-au mai produs şi alte incidente minore. De pildă, în cursul acestei zile, în comuna Moşteni se epuizaseră buletinele de vot, pentru că, aparent, au trecut prin comună în această zi mai mulţi “oaspeţi” decât se anticipase. Oricum, problema s-a soluţionat şi procesul electoral se desfăşoară normal. La Conţeşti, primarul de acolo ar fi încercat să ducă oamenii cu maşinile către secţiile de votare, însă lucrurile s-au rezolvat rapid. La Uda Clocociov, în această dimineaţa se împărţeau pliante care îndemnau oamenii s-o voteze pe Elena Udrea.
Un alt incident de amploare, în care au fost implicate personaje cunoscute la nivel judeţean, s-a petrecut la Mereni. Astfel, directorul DSP, Mioara Comana a semnalat la 112 faptul că oamenii ACL-ului aduceau oameni la urne, lucru sesizat de Lucian Militaru, care a preferat să nu se implice el în aplanarea situaţiei şi l-a sunat pe Teodor Niţulescu să vină personal la faţa locului, pentru a readuce totul la normal. Ajuns la Mereni, Niţulescu a început să ameninţe, în stilul lui caracteristic “Unde e, băi, aia să-i iau gâtul!” În tot acest timp, directorul DSP s-a încuiat într-un birou, pentru a evita o confruntare directă cu temperamentalul politician şi ne-a mărturisit ulterior că “i-au tremurat picioarele”.
Desigur, spiritele se menţin încordate. Cel puţin până la ora 21.00, când situaţia votului va fi clarificată şi nu se va mai putea interveni direct asupra structurii opţiunilor populaţiei.
La ora 18.00, Teleormanul se situa pe locul 3 la nivel naţional, după Ilfov şi Olt, cu o prezenţă de urne de 39, 06%.