Biblioteca Județeană Marin PredaTeleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, organizează marți, 17 octombrie 2023, începând cu ora 1100, la sala de lectură, o serie de activități culturale dedicate Zilei Patrimoniului Cultural Imaterial.
Ziua de 17 octombrie marchează data la care, în anul 2003, Adunarea Generală a UNESCO a adoptat Convenția pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Aceasta a fost acceptată de România în anul 2006, moment care a deschis posibilitatea înscrierii elementelor de patrimoniu cultural imaterial românești pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Omenirii, instrument principal de aplicare a respectivei convenții.
Patrimoniul Cultural Imaterial se manifestă îndeosebi în următoarele domenii: tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al Patrimoniului Cultural Imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi la univers, precum şi tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.
Până în prezent avem înscrise în lista patrimoniului cultural: Ritualul Călușului (2008), Doina (2009), Ceramica tradițională de Horezu (2012), Colindatul de ceată bărbătească (2013), Jocul fecioresc din România (2015), Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei (2016), Mărțișorul (2017). În anul 2022 au fost incluse Tradițiile de creștere a cailor lipițani și Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală.
Elevi de la Colegiului Național Alexandru Ioan Cuza, coordonați de prof. Ciupercă Simona și prof. Strîmbu Grațiela vor participa la o serie de activități susținute de bibliotecari și vor vernisa expoziția Patrimoniul Cultural Imaterial Românesc în documente și imagini.
Ritualul Călușului, care se mai practică în multe sate din Teleorman, va fi prezentat printr-un moment artistic susținut de Ansamblul Florile Teleormanului din Conțești.