Ziua Naţională a Contabilului Român – scurt istoric

în Actualitate

ziua-contabiluluiToţi profesioniştii contabili din ţară, membri ai CECCAR sau angajaţi în diverse ramuri ale economiei, sărbătoresc, astăzi, Ziua Naţională a Contabililor. Ziua de 21 septembrie este sărbătorită în fiecare an, potrivit Normelor nr.12726/2004, în mod unitar, la nivelul filialelor CECCAR, cu scopul promovării imaginii, intereselor şi rolului contabilului într-o economie de piaţă concurenţială. Anul acesta, CECCAR aniversează 95 de ani de la înființarea sa, eveniment cu adânci implicații în trasarea și stabilirea locului și rolului Corpului în profesia contabilă și în economia românească. Sărbătoarea Zilei Contabilului Român a fost motivată de faptul că multe profesii din România, unele cu mult mai puţini membri decât numărul profesionişilor contabili, sărbătoresc anual o zi a lor, în care fac bilanţul muncii, premiază colegii cu merite deosebite şi nu în ultimul rând socializează.

De ce s-a ales ziua de 21 septembrie? Pentru că profesia contabilă este privită drept cea care gestionează, calculează şi păstrează echilibrul între “cât trebuie” şi “de unde luăm“. Cu alte cuvinte, este o profesie care presupune mult tact şi echilibru. Simbolul profesiei contabile este contul, instrument care se reprezintă de cele mai multe ori sub forma unui T sau a unei balanţe.

Toate acestea au determinat să se aleagă o zi care să sugereze echilibrul şi să aibă legătură cu instrumentele de lucru ale profesiei noastre. Astfel, s-a ales ziua de 21 septembrie, ziua echinocţiului de vară şi toamnă, când ziua este egală cu noaptea, zi care constituie începutul zodiei Balanţei.

În judeţul Teleorman, Ziua Naţională a Contabilului Român a fost sărbătorită prima dată la 21 septembrie 2005, întrunirea festivă având loc într-o sala a Muzeului Judeţean Teleorman, destinată parcă să rămână în istorie şi prin faptul că în acea zi a fost şi vernisajul expoziţiei “De la ABAC la LAPTOP”, organizată de filială.

Filiala Teleorman s-a înfiinţat în anul 1993. Adunarea generală de constituire s-a ţinut în sala mare a Consiliului Judeţean, iar lucrările au fost conduse de ec. Iaurum Ion, director al Direcţiei Finanţelor Publice Teleorman şi delegatul desemnat de comitetul de iniţiativă pe ţară. În unanimitate, cei prezenţi au ales ca preşedinte pe ec. Nicu Codrea, economist pensionar, fost director de bancă şi specialist în finanţe publice. În primul său mandat (1993-1994) preşedintele a funcţionat fără indemnizaţie şi fără consiliu. Secretar al filialei, răspunzător de evidenţa membrilor şi gestiunea financiară, a fost numită d-na Ronciş Lucreţia. De menţionat că în acest timp filiala nu avea un sediu propriu.

În perioada 1994 -1999 filiala a fost condusă de către ec. Ronciş Nelu ajutat de Biroul permanent format din Eugen Voicescu, Florea Corbea şi Florea Mirancea. La conducerea filialei au urmat  Codrea Nicu, în perioada 2001 – 2002; Stănescu Ion în perioada 2002-2008; Bărăscu Caliopia  în perioada 2009-2012 şi Sabina Urecheanu din 2012 si în prezent. Până în toamna anului 2005, când s-a înființat funcţia de director executiv, care în prezent este ocupată de ec. Georgeta Voinea,  lucrările privind evidenţa membrilor, cotizaţii şi contabilitate primară au fost asigurate de Cătălin Caragea timp de un an şi jumătate, fiind urmat în perioada 2002-2005, de Niculescu Gabriela, ulterior s-au înființat posturi pentru birou Stagiu și dezvoltare profesională, birou evidență Tablou și birou Administrativ.

În prezent, Filiala Teleorman gestionează 357 membri liber profesionişti, angajaţi în economie şi societăţi de contabilitate şi expertiză contabilă. Revenind la aniversare, Ziua națională a contabilului constituie încă un prilej, de a pune accentul pe contribuția expertului la dezvoltarea profesiei și la siguranța pe viitor. Domeniul contabil are un potențial enorm și solicită eforturi susținute din partea membrilor săi, pentru împlinirea misiunii atât de necesare dezvoltării economiei naționale și pentru servirea interesului public, iar profesioniștii contabili, prin tot ce realizează, contribuie la creearea imaginii de azi și de mâine a profesiei contabile.

La aniversarea celei de-a XII a ediţii a Zilei Naţionale a Contabilului Român sunt aşteptaţi toţi profesioniştii contabili din România, membri ai CECCAR sau angajaţi în diverse ramuri ale economiei. Cu toţii prezenţi la ziua contabilului vor demonstra, încă o dată, că  „Profesia contabilă a fost, este şi va fi pusă în slujba interesului public, spre binele public.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*