Carmen Dumitrescu
Drapelul național nu este doar o bucată de pânză care trebuie să fluture pe instituțiile publice dintr-o țară, ci o fărâmă de istorie care ne amintește mereu cine suntem. Asta li se întâmpla ostașilor pe câmpul de bătălie și asta trebuie să ni se întâmple și nouă atunci când îl vedem fluturând deasupra capetelor noastre : să ne regăsim. Inițial, Moldova și Țara Românească aveau propriile steaguri de luptă, dar în timpul domniei lui Carol I a fost adoptată forma actuală a drapelului național : albastru lângă hampă, galben în mijloc, roșu în partea exterioară.
Fiecare culoare a drapelului simbolizează o valoare a neamului : albastrul vorbește despre libertate, galbenul despre dreptate iar roșul despre frăție. Drapelul este, deci, un simbol și un sentiment care ne rămâne alături în toate momentele cheie ale existenței, amintindu-ne că suntem frați cu toții și copii ai eroilor care și-au dat viața pentru integritatea și vitalitatea unui neam întreg.
Înainte de Unirea Principatelor, Țara Românească avea drapelul bicolor (galben și albastru) iar Moldova avea drapelul roșu și albastru. Apoi, în 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a decretat tricolorul drept drapelul oficial al Principatelor Române. Comunismul a produs, însă, efecte și asupra drapelului nostru, astfel că în 1948 stema republicii a apărut pe steag, însă în 1989, după vărsarea de sânge pentru libertate, românii au decupat stema de pe drapel, recuperându-și astfel tricolorul după 40 de ani de totalitarism.
Data de 26 iunie este consfințită de câțiva ani drept Ziua Drapelului Național. În acest scop, și în Teleorman a avut loc ceremonia publică prilejuită de această sărbătoare națională, organizată de Instituția Prefectului Teleorman, Consiliul Județean Teleorman, Primăria Municipiului Alexandria, Garnizoana Alexandria și Episcopia Alexandriei și Teleormanului.
Evenimentul a început de la ora 10.00 și s-a desfășurat, ca de obicei, în fața Palatului Administrativ. La ceremonie au fost invitați, ca în fiecare an, reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene şi locale, ai filialelor partidelor politice, grupurilor parlamentare, serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor, operatorilor economici, instituţiilor de învăţământ, sindicatelor şi organizaţiilor nonguvernamentale, filialelor veteranilor de război, filialei cadrelor militare în rezervă şi în retragere, revoluţionarilor, alături de cetăţenii municipiului Alexandria şi ai judeţului Teleorman.
Însă, dincolo de ceremonii și evenimente publice, Ziua Drapelului Național trebuie să rămână un prilej de a ne regăsi identitatea și valorile, pentru a ne putea ridica din mediocritate și ignoranță, luptând cu toate acele elemente care ne fac să nu mai fim mândri de faptul că suntem români.

TR Administrare Imobile primește încă un contract pentru curățarea WC-urilor, de la ADP Alexandria
Administrarea Domeniului Public (ADP) Alexandria a dat un contract, prin cumpărare directă,…