Ziua Culturii Naționale nu și-a găsit locul în Teleorman. La propriu…

în Cultură
Afișul greșit al organizatorilor Zilei Culturii Naționale în Teleorman

Carmen Dumitrescu

Data de 15 ianuarie este una cu semnificație foarte grea în cultura românească. Amintirea lui Eminescu, dar și ideea de promovare a culturii naționale trebuie, în acest context, să fie marcate. Și s-a încercat asta la Alexandria. Doar s-a încercat. Pentru că, peste noapte, locul desfășurării evenimentului s-a modificat. Și nimeni nu s-a gândit că modificarea ar putea avea efecte asupra oamenilor care și-au rupt din timpul lor pentru a găsi sala anunțată în afișul de promovare a evenimentului… goală.

Evident, în Teleorman, cultura e ceva ce poate fi trecut cu vederea. Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ar putea, dacă ar vrea, să dea culturii partea ei. În realitate, instituția se ocupă cu formalități și îndeplinirea de obligații. Adică face tot ce poate ca să nu facă nimic. Totuși, Ziua Culturii Naționale nu putea fi trecută cu vederea, așa că s-a pregătit pentru data de 15 ianuarie un eveniment care să cuprindă cam tot ce mai e cultură în județ: Trupa Arhaic, Grupul Cununița, Florin Burtan, Ana Dobre, Tudor Șerbănescu, Nicoleta Milea. După ce s-au stabilit participanții, s-au pregătit și afișele care să anunțe desfășurarea evenimentului la Alexandria pentru ziua de marți 15 ianuarie, de la ora 15.00, în… sala de festivități a Primăriei Alexandria.

Publicul interesat s-a mobilizat și s-a pregătit de eveniment, pornind de la faptul că cele scrise pe un afiș realizat de o instituție publică, privind un eveniment de interes public, ar trebui să fie corecte. Ei bine, fiind în Teleorman, lucrurile nu stau chiar așa simplu. Pentru că, ajunși la ora 15.00 în sala de festivități a Primăriei Alexandria, au constatat că nu era nicio Zi a Culturii acolo, ci se pregătea o ședință. Nimeni, nici la poarta Primăriei, nici în mediul online, nu a anunțat că locul evenimentului se schimbase peste noapte. Și că Ziua Culturii se mutase la Centrul Cultural. Așa că oamenii au plecat acasă.

Din surse neoficiale din cadrul Centrului Cultural aflăm că despre ședința de la primărie s-a aflat abia ieri, așa că a fost nevoie să se modifice locul de desfășurare a evenimentului dedicat lui Mihai Eminescu. Și, pentru că alte afișe nu mai puteau face, au ales să modifice datele doar pe afișul de la intrarea în Centrul Cultural, lasându-i pe oameni cu buza umflată. Că așa e cultura în Teleorman: o iluzie care nu-și mai găsește nici măcar locul…

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*