Ziua Armatei a fost celebrată la Alexandria în cadru restrâns…

în Actualitatea politică

Carmen Dumitrescu

Nu e prima oară când aducem în discuție estomparea respectului pentru eroi, mai ales în partea aceasta de țară, însă remarcăm în fiecare an că numărul oamenilor de rând care participă la aniversări și comemorări naționale este din ce în ce mai mic. Anul acesta, de Ziua Armatei, am remarcat în special prezența membrilor de partid la eveniment, aduși probabil cu arcanul ca să facă figurație și a unora dintre liderii locului. Senatorii, deputații sau alți înalți demnitari ai județului Teleorman nu s-au înghesuit nici ei să participe, indiferent care le este culoarea politică, fiind probabil ocupați cu campania electorală. Ca bilă albă, am remarcat că de data aceasta, doamnele județului, care s-au obosit să se deplaseze până în fața Palatului Administrativ din Alexandria au ales ținute decente, fără volănașe sau culori stridente, foarte în vogă pe vremea când Instituția Prefectului era condusă de prima fashionistă de la Interne. Probabil că atunci când nu mai ai concurență, lucrurile intră în parametrii decenței.

Dintre personalitățile locului, au citit de pe hârtii scrise de alții prefectul Florinel Dumitrescu, președintele Consiliului Județean, Dănuț Cristescu, viceprimarul Alexandriei, Ioan Augustin și reprezentanți ai veteranilor de război. Cu excepția veteranilor, despre care avem convingerea că pun suflet în cuvintele pe care le rostesc public la toate evenimentele de acest fel, l-am remarcat pe Ioan Augustin, probabil singurul dintre oamenii partidului unic care și-a păstrat ținuta, decența și dă dovadă de inteligență ori de câte ori apare în public. El a vorbit puținilor spectatori despre relevanța păstrării unei memorii pioase a celor care ne-au făcut ceea ce suntem astăzi, considerând că respectul pentru trecut e identic, în fapt, cu respectul pentru viitor.

Dincolo de peisajul din ce în ce mai trist al acestor ceremonii, vrem să le urăm și noi ani buni și frumoși celor care au făcut și fac parte din Armata Română, mulțumindu-le pentru faptul că există, oferindu-ne zilnic exemplul curat al patriotismului. În ciuda faptului că în România se estompează parcă, de la un an la altul, respectul pentru militari, în ciuda faptului că tot mai mulți paznici și secretare primesc onoruri militare, în ciuda faptului că ne închipuim doar cât de trist e ca un general de armată să plece capul în fața vreunui analfabet numit politic, credem că e important ca oamenii care ne-au apărat și ne apără țara să știe că noi îi vedem și suntem mândri de ei!

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*