liberinteleorman.ro

Zenith Desade transformă poveștile în bijuterii

13 februarie 2015

   zenith5Carmen Dumitrescu

Teleormanul pare un județ destul de sărac în talente. Dar asta nu înseamnă că lucrurile chiar așa stau. Dimpotrivă, talentele există, sunt numeroase, dar prea puțin exploatate și înțelese de comunitate. Posesoarea unui talent special, dar și a unei originalități aparte este Zenith Desade, o tânără alexăndreancă, capabilă să vadă dincolo de aparențe și să descopere frumosul acolo unde alții, cu vederi trunchiate, văd macabrul și tragicul. Mihaela Serețeanu, pentru că acesta este numele real al creatoarei despre care vom scrie în cele ce urmează, nu mai locuiește în Alexandria, posibilitățile de afirmare profesională fiind, pentru ea, ca pentru atâția alții, mai numeroase în capitala țării. Cu toate acestea, Zenith nu uită ca la fiecare final de săptămână să revină la ea acasă, în Alexandria, de unde se inspiră, își găsește ineditele materiale ale creației și se relaxează. Cei care o cunosc știu că e o persoană non-conformistă, dar foarte talentată. Ea desenează într-un mod excepțional, își scrie emoțiile ori de câte ori simte nevoia și dă naștere unor povești fascinante, pe care le imprimă în bijuterii unicat, pe care doar unii au norocul să le poarte. Bijuteria poartă în sine puteri speciale, pentru că ea înglobează talentul creatorului ei, dar și simbolurile pe care Universul întreg și-a construit sensurile.

Un talent nativ

zenith4Zenith spune că pasiunea ei pentru bijuterii hand-made nu este, în mod necesar, o pasiune pentru împodobirea trupului. Ea vine din fascinația ei pentru muzica rock și pentru literatură. De altfel, Egar Allan Poe este poetul ei preferat și multe dintre simbolurile pe care acum le folosește în bijuterii vin din background-ul ei cultural, înțesat de sensuri peste care mulți tineri trec, fără să le înțeleagă. La cei 24 de ani ai săi, Zenith Desade a înțeles că talentul ei este acela de a se dezvălui celorlalți prin artă și culoare. Așa își spune ea poveștile, dorințele și pasiunile pentru timpuri istorice în care simbolurile erau respectate. Povestea bijuteriilor în sine a apărut mai târziu, dintr-o nevoie de auto-reprezentare: “Am început să-mi creez propriile accesorii, pentru că nu găseam în comerț ceea ce simțeam că mă reprezintă. În plus, de când eram foarte mică, îmi modificam hainele sau accesoriile, în concordanță cu părerile mele despre lume. Din 2006, însă, de când am început să merg la festivaluri, am fost tentată să iau foarte în serios acest talent, mai ales că lumea din jur îmi remarca tot timpul stilul inedit. Dar dacă ar trebui să găsesc un punct de pornire al acestei pasiuni, aș spune că totul a plecat de la literatură și muzică. Creațiile mele sunt fanteziste, chiar dacă întotdeauna m-a pasionat proza realistă. Dar Edgar Allan Poe m-a fascinat întotdeauna iar în timpul liber ascult muzică rock și muzică clasică. Aș putea asculta Wagner ore în șir. De altfel, chiar fac asta, atunci când încep să lucrez la diverse piese. Muzica mă relaxează și mă inspiră, deci îmi este foarte drag să lucrez pe muzică. Abia în 2010 am decis că e cazul să fac bijuterii și pentru alți oameni. Principalii mei cumpărători sunt fani ai muzicii gotice sau ai literaturii simboliste. Iar inspirația e permanentă, pentru că se leagă de tot ce văd în jur.”

Bijuterii din cranii naturale

zenith3Zenith crede că bijuteriile pot spune o poveste despre vampiri, personaje istorice sau literare, transmițând ideea la fel de tranșant și de puternic ca și literatura sau muzica. Însă, pentru ca esența bijuteriei să fie cu adevărat autentică, ea nu doar că se inspiră din natură, ci folosește și materiale selectate din natură. Adeseori cranii. Ele provin de la diverse animale moarte, pe care Zenith le găsește în drumețiile ei prin pădurea alexăndreană: “Uneori, ca să confecționez o bijuterie îmi pot fi necesare câteva ore. Lucrurile se complică atunci când fac bijuterii folosind un craniu natural. Odată ce am colectat specimenul, ar trebui să fie simplu, dar nu e. Curățarea durează o perioadă lungă de timp iar procesul de curățare imediată, dar și cel de curățare chimică este  complicat și nu poate fi realizat de persoane sensibile. Abia apoi trec la preparare, așa  că bijuteriile respective cer timp și răbdare. O mare parte dintre specimene le găsesc în Alexandria. Orice poate fi convertit în frumos. Totul e să ai mintea deschisă.”

zenithÎn acest moment, creațiile lui Zenith pot fi găsite pe blogul ei personal, unde doritorii au posibilitatea de a vedea bijuterii inedite și de a le citi povestea. Fiecare bijuterie are povestea ei și fiecare poveste se transformă în bijuterie, grație imaginației și spiritului creator al acestei tinere alexăndrence, care și-a luat în serios vocația. Acum, Zenith spune că se simte susținută în talentul său de familie, dar și de prieteni, care îi spun, cât pot de des, că ea are un har al ei. Un har pe care ea a învățat să îl respecte. Un har care îi dă posibilitatea de a nu trece inutil prin lume. De a se cunoaște pe sine și de a-i înțelege pe cei din jurul ei. Creația are acest efect extraordinar, însă, din păcate, prea puțini dintre noi sunt atenți la aspectele esențiale ale trecerii omului prin Univers. Iar Zenith știe, mai mult decât alții din jurul ei, că moartea e fascinantă, nu doar prin plenitudinea implicațiilor ei asupra spiritului, ci și prin faptul că e singura forță a naturii care poate fi învinsă de creație.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Se pregăteşte debarcarea lui Claudiu Crăcea?

Următorul articol

”Un artist nu trebuie să aștepte să i se ofere, trebuie să caute singur drumul și posibilitățile de afirmare, de perfecționare”

Cele mai recente articole de Cultură