liberinteleorman.ro

Zeci de credincioși au luat parte la procesiunea Icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Crângu

29 martie 2015

Monica Vasilescu

procesiune-manastirea-crangu

Începând din 2007, în fiecare an, înainte de sărbătoarea creștină ”Bunavestire”, Mănăstirea Crângu este gazda unei slujbe speciale. Ziua de închinăciune se face în cinstea Icoanei Maicii Domnului – icoana făcătoare de minuni, primită în dar de la primarul orașului Bușteni, Emanoil Savin, în urma unei întâmplări trăite de domnia sa.

Anul acesta, la serviciul divin au participat mai mulți oameni ca oricând. Slujba de duminică a fost oficiată de Preasfințitul Galaction, episcopul Alexandriei și Teleormanului, de părintele Calinic Stan, starețul mănăstirii amintite, alături de alți câțiva preoți și de armoniile cântărilor de la strană, la care au contribuit studenții Facultăților de Teologie din București, Constanța și Târgoviște.

Ceremonialul religios a început cu o procesiune închinată icoanei. Zeci de credincioși au urmat soborul de preoți și au cântat împreună cu aceștia în tot parcursul pelerinajului, care a ținut de la mănăstire, până la biserica din sat.

Apogeul sărbătorii Icoanei Maicii Domnului l-a constituit slujba Sfintei Liturghii, săvârșită în locașul îngrijit şi înalt, asemenea unei catedrale, care are hramul “Adormirii Maicii Domnului” (pe lângă “Sfinţii Mucenici Galaction şi Epistemi„). Au urmat apoi hirotoniile binecuvântate de PS Galaction. Doi slujitori ai Domnului s-au dedat vieții spirituale și au căpătat astfel demnitatea preoțească.

La momentul predicii, PS Galaction Stângă și părintele Calinic Stan au rostit cuvinte de învățătură, asemenea Pr. Dr. Marian Ciulei, care a pledat pentru ca Maica Domnului să fie păstrată în cinstea ce i se cuvine. Dincolo de rânduiala credinței și rugăciunii, părinții au îndemnat enoriașii să nu judece pe nimeni și întotdeauna să ierte pe cei ce greșesc.

După slujbă, credincioşii au fost invitaţi la masă, acolo unde erau așteptați de un festin culinar cu un antreu bogat, ciorbă, sarmale și alte preparate de post, așa cum știm că se întâmplă la fiecare eveniment spiritual, fiindcă Mănăstirea Crângu este singurul loc sfânt unde, după rugăciune, credincioșii au posibilitatea de a se ospăta.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Valeria Gherghe a trecut testul

Următorul articol

Cine este Florin Toma și ce vrea el ?

Cele mai recente articole de Actualitate