Viorica Dăncilă, europarlamentarul fanariot

în Din culisele politice

dancila1Carmen Dumitrescu
La Viorica Dăncilă sunt mai multe lucruri de apreciat decât de condamnat. Și acesta e un fenomen rar în peisajul politicii teleormănene. Femeia a plecat de jos, recunoscându-și originile modeste, pentru ca ulterior să se cizeleze și să vrea mai mult. Și dacă până acum Almăjanu era considerat omul politic care distribuia funcțiile în funcție de nivelul cotizațiilor la partid, se pare că nici PSD-ul nu are prea multe motive să pozeze într-o domnișoară neștiutoare. Pentru că, iată, și la PSD, cine reușește să aibă performanțe politice cu sprijinul partidului are obligația de a întoarce ajutorul primit, sub cea mai palpabilă formă posibilă: banii. Desigur, numai naivii și-au închipuit că sponsorii PSD sunt simpli oameni de afaceri, fascinați de ideologia social-democrată și dornici să ajute dezinteresat niște tinere speranțe ale comunității, care vor lupta pentru binele general și pentru mântuirea sufletelor neamului.
Dar văzând ce sume poate vira europarlamentarul pesedist Viorica Dăncilă în conturile partidului, mulți dintre noi se întreabă cum și de unde vine această bunăstare, în contextul în care femeia trăiește la Bruxelles și se îmbracă mai ceva ca prima doamnă a țării… Autoritatea Electorală Permanentă a înregistrat faptul că Viorica Dăncilă a donat, numai pentru alegerile europarlamentare și prezidențiale din 2014, suma 151.402 lei, surclasând la capitolul Donații Individuale mulți pesediști cu forță financiară la nivel național. Ar fi exagerat din partea noastră să ne întrebăm de ce Viorica Dăncilă n-a donat niciodată un miliard de lei vechi pentru orfanii județului sau pentru copii din Teleorman care fac performanțe artistice și nu se bucură de niciun sprijin, fapt care-i determină să se plafoneze și să practice profesii care nu le plac și pe care nu le cunosc așa cum ar trebui. Și pentru că noi nu ne propunem să exagerăm, ne vom rezuma la altă nedumerire: de unde are Viorica Dăncilă atâția bani, încât se poate întreține, Slavă Domnului!, pe sine și pe familia sa, având în același timp posibilitatea de a oferi partidului drag inimii ei o astfel de sumă într-un singur an? Dar poate că așa funcționează partidele, de fapt: ajută un om să crească, să facă bani suficienți, pentru a-și lua înapoi, până la ultima centimă, investiția. Și dacă ne gândim că Dăncilă a candidat la europarlamentare în același an în care a donat partidului o sumă considerabilă, ne întrebăm unde mai e bucuria de a fi ales? De ce nu ne întoarcem la principiile fanariote și punem în funcții oameni, raportând numirile la banii pe care aceștia îi pot oferi organizației de partid? De fapt… asta facem. Și e bine că nu învățăm nimic din trecut, pentru că avem un viitor întreg la dispoziție de care să ne batem joc.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*