Trăim o situație de urgență, în care este strict interzisă adunarea persoanelor în locuri publice, din considerente care țin de siguranța și sănătatea publică. Și aici discutăm atât despre petreceri, cât și despre înmormântări. Legea stipulează clar condițiile de organizare a ocaziilor vesele și triste, după cum urmează: „Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez,cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora.” Dar la Zimnicea peste lege se poate trece, mai ales atunci când e vorba despre situații care privesc interesul privat al primarului localității. Și astfel, decesul unei rude a primarului Petrică Pîrvu a fost urmat de o înmormântare cu alai, care i-a revoltat pe mulți oameni din Zimnicea.


Și nu pentru că oamenii nu ar înțelege durerea pe care pierderea unui om drag o poate genera, ci pentru că tocmai statutul de persoană publică al lui Pîrvu trebuia să fie un motiv în plus ca acesta să respecte starea de urgență. Pentru că dacă primarul unei localități, indiferent de motive, nu respectă legea și condițiile stării de urgență, ce pretenții mai putem avea de la populație?
Nu vom insista asupra identității persoanei decedate și nici asupra tragediei în sine, pe care o înțelegem perfect. Dar nu înțelegem de ce a fost nevoie de înmormântare cu public, în condițiile în care legea permitea oricum participarea a opt persoane din familie. Privind filmarea realizată cu o cameră de bord, observăm că numărul participanților e mult mai mare de 8 și că nu toți sunt rude ale primarului. Ba chiar am putea spune că unii sunt angajați ai instituției pe care acesta o conduce și nu credem că s-au prezentat la înmormântare de drag, ci din obligație de serviciu. Iar lucrul acesta nu e normal și, iată, nici legal în vremurile pe care le trăim.
Ca atare, îi spunem și noi condoleanțe primarului pentru pierderea suferită, dar îl sfătuim călduros să respecte legea acum. Pentru că dacă un singur participant la înmormântare avea virusul, nu știm cum va apăsa pe conștiința lui îmbolnăvirea a jumătate din primărie.
Care constiinta ?
Poliția dă amenzi uneori fără a avea dreptate, chiar și pentru că persoana care este luată în vizor a greșit un cuvânt sau a uitat să-l scrie in declarație. Pe acest primar însă, nu l-a amendat nimeni, ceea ce mă face să mă întreb dacă se crede cumva deasupra legii datorită funcției. Să le fie rușine și lui și Poliției orașului.