VIDEO. Pesta porcină se răspândește în Teleorman cu sprijinul autorităților. La Beuca, cadavrele porcilor sunt îngropate în mijlocul islazului comunal!

în Actualitatea politică/Dezvăluiri

Deși pe site-ul Direcției Sanitar Veterinare Teleorman nu mai există, din luna august, niciun comunicat despre situația pestei porcine în Teleorman, iată că autoritățile se implică personal în răspândirea virusului în județ și, mai mult decât atât, contribuie la creșterea numărului de focare. De pildă, în localitatea teleormăneană Beuca, avem de-a face cu o situație de-a dreptul șocantă: autoritățile au îngropat cadavrele porcilor bolnavi în mijlocul islazului comunal, foarte tranzitat atât de oameni, cât și de animale. Nu s-a făcut niciun efort pentru izolarea zonei și nu s-a ținut cont de nicio regulă pentru prevenirea răspândirii virusului, chiar dacă viceprimarul localității este, culmea!, medic veterinar. Groapa cu porci e situată, potrivit localnicilor, chiar în mijlocul islazului, unde oamenii își pasc animalele și pot duce fără probleme virusul acasă.

Iuliana David, o femeie din Beuca, chiar a postat pe o rețea de socializare o filmare cu groapa de pe islaz, filmare în care femeia își exprimă îngrijorarea cu privire la răspândirea virusului:

“Au fost cu tractorul primăriei în curte la omul respectiv, au luat porcul, s-a luat microbul pe anvelope și intră cu el în sat și se întinde microbul…și nu ia nimeni nici o măsură”. Tot de la ea aflăm că “porcii au fost îngropați într-o groapă de aproximativ 3×3 m, în mijlocul izlazului. Nu se gândesc la lume că au animale și trec pe aici și se ia microbul pe picioare și îl iau in gospodărie, acasă!”

Femeia spune despre groapa cu porci morți de pe islaz că e fost făcută fără știrea oamenilor, că “s-a aflat după ce s-au îngropat” și că aceștia (porcii) au fost “îngropați mișeleste”. Vorbim, deci, despre o mușamalizare a situației pestei porcine, care pune în pericol întreaga localitate. Asta în ciuda faptului că viceprimarul localității, Vasile Bădică, este medic veterinar, așa că el ar fi trebuit, cel puțin teoretic, să știe cum se gestionează o astfel de situație.

Purtătorul de cuvânt al DSV Teleorman, Tudor Viorel, susține că la Beuca au fost doar niște suspiciuni legate de virusul pestei porcine și că e imposibil ca animale moarte să fie îngropate în islaz. După ce a contactat autoritățile din Beuca, el și-a nuanțat declarațiile și confirmă că autoritățile din localitate ar fi îngropat 8 porci, dar într-o zonă aprobată de forurile superioare.

„Am contactat autoritățile locale și asta mi-au spus: că sunt 8 porci îngropați într-o groapă din apropierea islazului, dar mi se spune că nu acolo e o zonă pentru care s-a primit aprobare. Au fost doi bețivi care au sunat la 112 și au reclamat situația, dar știți cum fac bețivii…”

Problema e că localnicii susțin că groapa e situată chiar în mijlocul islazului și că este tranzitată frecvent de animale și oameni. Și chiar dacă autoritățile au dreptate și dacă unii dintre localnici sunt bețivi, tot pot lua și răspândi virusul prin comună…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

  1. Paşte vaca,oaia,capra şi se ia microbul. Doamne fereşte. Hai să filmăm că şi-a luat molecular cu cameră ţaţa şi şi-a făcut cont pe facebuc şi a apucat-o brusc grija pentru boalele care bântuie localitatea. Toţi trag pe toţi la răspundere. Că asta se face mai nou,dar dacă îl chemi pe unu la muncă patriotică(sau cum se zice acum în folosul comunităţii),te scuipă şi te umple de înjurături de te spurcă. Să vină primarul să-i fac curăţenie la poartă,să-i facă şi canalul că dacă vine ploaia şi i-a intrat apa în curte primăria este de vină. Să vină doctorul uman când îl doare-n cur. Veterinarul când vrea muşchiul lui,să-i pună ” cercei” la porci numai când i-a venit pesta,dar repede ca să i-a despăgubire. El nu are nici o obligaţie. Are numai drepturi că de aia plăteşte impozite. Cei care plătesc, că sunt şi care plătesc când vrea muşchiul lor. Acum se pune întrebarea unde să-i îngropi frate? În terenu primăriei nu.În terenul proprietate nu. Dacă o faci lângă drum, de ce ai făcut-o acolo că sare virusul din groapă. Dar nu vrea ţaţa să ne spună cum a ajun microbul la ea în curte atunci când apare boala? Dacă te duci să o întrebi se jură că nu ştie,parcă l-au adus extratereştrii. Condiţii de bunăstare,ca să nu mai vorbim de biosecuritate, ea a luat ca să nu-i apară boala? Sunt convins că o doare în basma.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*