VIDEO. Dacian Cioloș a pregătit pâine la țest în Teleorman

în Actualitatea politică

Vizita lui Dacian Cioloș în județul Teleorman a fost una ieșită cumva din tiparele vizitelor oficiale făcute de politicieni în teritoriu. Liderul politic a ajuns, printre altele, și în comuna Beuca, unde a fost invitatul lui George Dumitru, un tânăr telormănean care păstrează cu sfințenie obiceiul preparării pâinii la țest. George a învățat să manufactureze cuptoarele de lut de la niște bătrâne din localitatea sa natală și duce mai departe o tradiție pe cale să dispară din România, deși pâinea la test este considerată „regina pâinii”. Pentru fabricarea țesturilor, George folosește o argilă specială chiar în Beuca și apoi le usucă la soare vreme de o lună.

Interesat de povestea pâinii la țest, Dacian Cioloș a ajuns astăzi la casa bunicilor lui George Dumitru și, împreună cu acesta, a început să frământe aluatul special, învățând astfel o rețetă de pâine moștenită de la străbunii Teleormanului. În timp ce frământa pâinea, împreună cu George, Cioloș a vorbit despre importanța păstrării tradițiilor, dar și despre dificultățile pe care le întâmpină agricultorii teleormăneni, pe care i-a întâlnit în parcursul său prin zona rurală a județului.

La finalul prepărării pâinii, George Dumitru i-a dăruit lui Dacian Cioloș un țest fabricat de el, pe care a inscripționat cuvintele: „Un plus de savoare din Teleorman”, îndemnându-l pe liderul PLUS să ducă mai departe tradiția pregătirii pâinii la țest.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*