liberinteleorman.ro

VIDEO. Copiii din mai multe unități școlare din Teleorman au grupuri sanitare în curte. Orașul premierului revendică 3 dintre ele!

Inspectoratul Școlar Teleorman susține faptul că în prezent 43 de unități școlare din întreg județul au încă grupurile sanitare în curte. Însă situația din teren arată că aceste așa-zise toalete sunt, de fapt, adevărate focare de infecție și autoritățile nu se grăbesc să rezolve problema, deși au primit deja banii necesari de la guvern pentru remedierea cazurilor de acest fel. Orașul premierului Viorica Dăncilă, Videle, nu face excepție. Trei unități școlare de la nivelul orașului au încă toaletele în curte.

Toate cele 43 de unități școlare din Teleorman, care mai au încă toaletele în curte, au primit fonduri de la guvern pentru remedierea situației. Prin hotărârea 363 din 30 mai privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale pentru finanțarea unor cheltuieli de capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat, județul Teleorman a primit suma de 3.301.000 lei, bani care au fost ulterior distribuiți unităților de învățământ cu probleme. Cu toate acestea, până în prezent, puține administrații locale au reușit să rezolve problema înainte de începerea anului școlar.

Toaleta unei grădinițe din Drăgănești de Vede

Reprezentanții Prefecturii Teleorman susțin că dacă administrațiile locale nu vor rezolva problema toaletelor de tip latrină până la finalul acestui an, vor fi obligate să returneze banii la stat.

“Da, există o hotărâre de Guvern prin care se alocă suma de 3.301.000 lei pentru rezolvarea acestei probleme și într-adevăr sunt încă probleme. Chiar în aceste zile efectuăm un control, ale cărui rezultate le vom avea săptămâna următoarea. Dar echipele noastre mixte au văzut în teren că sunt destule probleme. Totuși, dacă nu se vor rezolva, vor fi obligați să returneze banii. Altă sancțiune nu există. Dar se fac eforturi în acest sens.”, arată Instituția Prefectului Teleorman.

Pe de altă parte, Inspectoratul Școlar Teleorman e implicat și el în procesul de verificare a unităților de învățământ și, îndeosebi, de situația școlilor și grădinițelor cu toaletele în curte.

“În acest moment, potrivit datelor pe care noi le avem centralizate, există 43 de unități de învățământ în Teleorman cu toaletele în exterior. Dar toate au primit fonduri. Unii au demarat deja procedurile, alții spun că durează mai greu achizițiile, licitațiile, etc. Vă pot da câteva exemple de localități în care avem încă situații de tipul celei despre care vorbim: Balaci, Băbăița. Bragadiru, Ciolănești, Drăgănești de Vede, Lunca, Măldăeni, Purani, Putineiu, Seaca, Segarcea Vale, Salcia, Sfințești, Stejaru, Talpa și Videle.”, ne-a declarant Oana Stoicescu, responsabil de comunicare în cadrul ISJ Teleorman.

În teren, lucrurile se arată a fi și mai grave decât par în documente. În Drăgănești de Vede există o grădiniță funcțională, care își va deschide porțile în scurt timp și deține o toaletă exterioară care este, în mod cert, un veritabil focar de infecție (filmare atașată). Toaletele turcești, chiuvetele nefuncționale, mizeria de pe uși, de pe ziduri, toate acestea sunt elementele caracteristice locului în care copii de grădiniță din localitate trebuie să meargă cel puțin o dată pe zi. În interior, o sobă veche, încă funcțională, este utilă pe timp de iarnă, pentru că aceasta este principala sursă de încălzire a grădiniței. Bani pentru centrală termică n-au fost.

Femeia de serviciu a grădiniței spune că reabilitarea toaletei din curte se promite de ani întregi, dar nu se întâmplă niciodată.

Eu sunt femeie de serviciu aici de zeci de ani. Ce să zic? Astea sunt condițiile în care se primesc copiii în fiecare an. Se tot spune că se va face o toaletă în interior și poate se va întâmpla, dar oricum astea nu sunt condiții în care să lași copiii la baie. Adică se vede și se simte de departe că acolo nu e în regulă. Și mai sunt mulți în situația asta.

Și în orașul premierului, Videle, toaletele în curtea unităților de învățământ fac parte din firescul situației. În acest moment, există trei unități de învățământ (două grădinițe și o școală) unde copiii sunt nevoiți să folosească toaletele exterioare. Condițiile improprii sunt și ele vizibile de la distanță și, în ciuda faptului că s-au alocat bani, încă nu s-a trecut la fapte. Primarul orașului, Nicolae Bădănoiu, spune că lucrurile se vor rezolva, dar că a inclus rezolvarea acestei probleme într-un plan mai mare, intenționând să reproiecteze unitățile de învățământ care au încă elemente improprii de funcționare.

Toaleta unei grădinițe din Videle

“Am primit bani acum o lună și facem demersurile. Nu am mers pe varianta licitației, ci pe achiziție directă, ca să meargă lucrurile mai repede. Vă spun exact cât am primit pentru asta de la Guvern: aproape un miliard de lei pentru cele trei unități de învățământ. Dar eu îmi doresc ca la una dintre grădinițe și la școală să facem o reproiectare. De asta va dura probabil mai mult”, a spus Nicolae Bădănoiu.

În aceste zile, au fost efectuate controale de către echipe mixte din Direcția de Sănătate Publică, ISU, Prefectura Teleorman și Inspectoratul Școlar Județean pentru identificarea problemelor și pentru stabilirea condițiilor în care aceste unități de învățământ vor funcționa în anul școlar curent.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Publicitate

Articolul precedent

Festival de folk și poezie la Alexandria. Folk Event a ajuns la a treia ediție!

Următorul articol

Două judecătoare cu interes la Dragnea vor ”păzi” alegerile prezidențiale în Teleorman

Cele mai recente articole de Actualitatea politică