Monica Vasilescu
Decența în comportament este una dintre adevăratele valori ale omului. Ne-am fi așteptat la oameni de calibrul primarului Alexandriei – Victor Drăgușin și consilierului local Florin Titirișcă să aibă altfel de ținută în public, nu de alta dar, vrem nu vrem, ei sunt modele de urmat pentru alții. Până la un punct, domniile lor au înțeles asta, dar când intervine factorul politic în ecuație… calitățile care constituie baza succesului nu prea mai sunt integritatea, sinceritatea, modestia, curajul sau corectitudinea. Între cei doi, de ceva timp, spiritele se încing atât de tare încât, uneori, nici autocontrolul nu-și intră în rol.
În disputa din Consiliul local Alexandria, a cărei miză era aprobarea proiectului vizând ANL-urile, primarul a izbucnit când consilierul PNL a spus că nu i se pare drept ca un ales al locului să aibă copii pe lista de repartizare și a întrebat: ”Păi Florică Voicilă are banii lui Florin Titirișcă?” Atât i-a trebuit consilierului care este înclinat mai mereu să acționeze sub influența primului impuls. ”Domnule primar, eu am văzut, postați și pe Facebook, aveți o problemă cu oamenii bogați. Eu mi-am asumat o viață după Revoluție și am lucrat numai în domeniu privat. Eu stau la bloc, la etajul trei, dumneavoastră stați la o vilă, unde plătiți o chirie de 500 lei pe an, pe un teren al primăriei. Eu nu sunt un om neapărat bogat. Plătesc toate impozitele la Primăria Alexandria, am un număr de angajați între 200 și 250 în funcție de sezon… nu știu ce vreți să spuneți”, i-a răspuns Florin Titirișcă lui Victor Drăgușin.
La asemenea replici, care, fie vorba între noi, sunt amuzante până la un punct, copiii din fața blocului ar fi invidioși că oameni mari precum cei doi le fură atitudinile. Serios scriind, am mai spus-o: bogați sau nu, diferențele financiare nu trebuie să conteze într-un colectiv de oameni care, cel puțin la nivel declarativ, vor binele comunității din Alexandria. Nu știm dacă acest aspect contează în mentalul colectiv, dar credem că bogățiile își au originea în minte, fiindcă averea care contează constă în idei, nu în bani.