Vârsnicii Alexandriei nu sunt impresionați de coronavirus

în Dezvăluiri/Social

Medicii spun că, în contextul actualei epidemii, cei mai vulnerabili sunt bătrânii. Ei trebuie protejați, pentru că, în cazul unei infectări cu noul virus, aceștia s-ar putea confrunta cu stări critice, ba chiar, în unele cazuri, cu experiența trecerii în neființă. Paradoxal, cei care par să fi înțeles gravitatea situației sunt cei tineri, care fac reale eforturi pentru a-și proteja bunicii și părinții. Poartă măști de protecție, folosesc geluri dezinfectante și sunt mai atenți la propria igienă. Unii dintre ei chiar și-au făcut un obiectiv din a-și ajuta vecinii în vârstă, oferindu-se să facă niște cumpărături minimale în locul lor. Dar, surpriză, când au încercat să le spună și bătrânilor despre acest plan altruist, au aflat că aceștia sunt deja la piață sau la coadă, la Casa de Ajutor Reciproc.

Astfel, pe lângă cei care nu respectă regimul carantinei sau izolării după întoarcerea din zonele periculoase, vârstnicii Alexandriei cresc riscul de contaminare a populației, din cauza preocupării accentuate de a acumula hrană acasă, în eventualitatea agravării situației. Așa că profită de vremea frumoasă pentru o plimbare pe centrul orașului sau pentru o nouă aventură prin piață. Despre distanțare nici nu poate fi vorba, atunci când trebuie să împărtășească cu prietenii pensionari noile bârfe care apar în oraș.

Zilele acestea, Alexandria a fost în continuare un oraș viu, în ciuda faptului că oamenilor li s-a cerut de către autorități să evite deplasările care nu sunt absolut necesare. Iar pe centrul orașului cel mai des pot fi văzuți pensionarii. E drept că după orele prânzului, străzile devin ceva mai pustii, dar cert rămâne faptul că exact categoriile de vârstă vulnerabile nu fac efortul de a contribui la ținerea sub control a epidemiei.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*