liberinteleorman.ro

Vali Badea: ”Eu cred că Alexandria este un oraș care poate să susțină o echipă de Liga a II”

2 decembrie 2015

Monica Vasilescu

vali-badeaDe numele Vali Badea și Sorin Paraschiv se leagă calificarea echipei Steaua în grupele Ligii Campionilor din anul 2006. Cu experiența de atunci și de multe alte dăți, cei doi sportivi s-au gândit să pună bazele unei școli de fotbal, la Alexandria, orașul în care fotbalul este în offside. Young Steaua Alexandria se numește școala la care se pot înscrie juniori cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani. Într-un interviu acordat ziarului Liber în Teleorman, Valentin Badea – atacantul care a rămas în memoria steliştilor drept eroul din meciul cu Standard, în care a marcat două goluri – a vorbit despre promiţătoarea şcoală din Alexandria, destinată descoperirii și pregătirii tinerilor pentru fotbalul de performanță.

Reporter: Spune-mi, pentru început, cum a apărut Young Steaua Alexandria?

Valentin Badea: Am luat această initiativă, alături de Sorin Paraschiv, pentru că și noi am jucat fotbal și vrem să dăm înapoi micilor copii din Alexandria ceea ce am învățat noi pe parcursul carierei noastre de fotbaliști.

Reporter: Vorbește-mi un pic despre școală.. Câți copii s-au înscris, când se antrenează, unde…

Valentin Badea: Avem peste 120 de copii, în șase luni de zile de la înființare. Se antrenează pe grupe, fac antrenamente luni, marți, miercuri și joi. Urmează să facem selecție pentru copiii de 11 și 12 ani. Pe timp de vară ne antrenăm în pădure, pe terenul sintetic, iar iarna, când este frig afară, ne antrenăm în balon.

Reporter: Resursele existente la Alexandria vă sunt suficiente?

Valentin Badea: Căutăm și noi să găsim soluții… am discutat cu domnul primar să beneficiem gratuit de bazele de pregătire de aici. Noi credem că vom primi răspuns pozitiv, așteptăm să vedem ce vor decide în consiliul local.

Reporter: Care sunt costurile pe care trebuie sa le suporte un părinte pentru un copil care se înscrie la școala voastră?

Valentin Badea: Nu aș vrea să discut despre asta acum. Există o taxa, din care noi cumpărăm echipamente, plătim turnee. În perioada următoare, spre exemplu, pe 6-7 decembrie, vom avea primul turneu internațional, la București, unde vom participa și noi cu grupa de copii 2005, în care noi vom suporta toate cheltuielile, legate de transport, taxa turneului… Suntem în discuții cu niște sponsori, ne-au ajutat și câțiva oameni de afaceri.

Reporter: Voi antrenați efectiv sau doar supravegheați?

Valentin Badea: Antrenăm și noi. Suntem eu, Sorin, Dan și Adi.

Reporter: Ai un stil anume? Antrenezi după strategiile celor mai buni antrenori pe care i-ai avut tu sau ai alte metode?

Valentin Badea: Sunt metode special pentru copii. Nu pot implementa, încă, ceea ce am învățat la Steaua, fiindcă e greu. Sunt copii de 5,6,7 ani, trebuie întâi să alerge, să conducă mingea, să lovească…

Reporter: Cum e lucrul cu cei mici?

Valentin Badea: Îmi place foarte mult. Mă bucur când văd copiii că sunt fericiți la antrenamente, că vin mulți și își doresc să devină și ei fotbaliști cunoscuți. Ei poate nu știu despre noi, dar le-au spus părinții și își doresc și ei să ne calce pe urme.

Reporter: Sunt talente, din ce ai văzut până acum?

Valentin Badea: Da, avem foarte mulți copii talentați, dar nu pot să spun de acum că ajung mari fotbaliști, pentru că sunt mulți factori care îi pot împiedica sau îi pot ajuta să crească, să ajungă unde își doresc. Sunt copii talentați, atât pot să spun.

Reporter: E posibil ca Alexandria să aibă o echipă de fotbal? Una care să joace, nu să-și cumpere locul, așa cum s-a mai întâmplat…

Valentin Badea: Eu sper. În prezent sunt șanse. Anul ăsta sper să promoveze. Sunt pe primul loc, cred că vor câștiga și la baraj, să meargă în Liga a III. Eu cred că Alexandria este un oraș care poate să susțină o echipă de Liga a II.

Reporter: De ce ați conceput această școală aici? V-a atras Alexandria din punct de vedere sentimental sau prin prisma faptului că aici nu prea aveți concurență?

Valentin Badea: Nu e vorba de concurență, pentru că mai există și CSS și Phoenix… noi am vrut la Alexandria pentru că de aici am plecat amândoi. Eu vreau să le creez copiilor cele mai bun condiții. Eu pot să le ofer și un viitor. Eu și Sorin ne ocupăm și de impresariat. Noi îi putem duce la cele mai bune școli de fotbal, să le oferim un viitor mai bun.

Reporter: Îți amintești de începuturile tale?

Valentin Badea: Da, sigur! Țin minte că am început primele antrenamente cu Sandu Olaru, undeva la fostul Ștrand. Eu am făcut doar un an la juniori, iar la 13 ani jucam în Liga a IV. După numai o jumătate de an, am jucat la Rulmentul Alexandria.

Reporter: Îți dorești să rămâi în percepția publicului ca jucător mare sau ca antrenor mare?

Valentin Badea: Ca jucător, eu cred că am rămas. Ca antrenor, nu mi-am propus. Am purtat discuții despre asta, dar nu am timp pentru a-l dedica efectiv unei cariere de antrenor. Deocamdată, le ofer copiilor ce am învățat eu, mă documentez pentru asta în limita timpului disponibil.

Reporter: Nu putem încheia fără o întrebare legată de echipa ta de suflet… Recunoști Steaua din ziua de azi?           

Valentin Badea: Eu o recunosc, chiar dacă se cheamă FCSB. Pentru mine, tot Steaua rămâne. Și Sorin este de aceeași părere. Sunt jucători care erau și pe timpul meu, numai că acum sunt condițiile mai grele. E greu pentru că Steaua nu are o bază de antrenament, nu prea mai are suporteri și sunt destule probleme la echipă. Eu sper să câștige toate meciurile, să transfere jucători și să câștige campionatul.

fotbal

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Rezultatele CSS Alexandria – Judo la Memorialul „Eduard Cristescu” – Kimonoul de aur

Următorul articol

Daniel Buzdugan: „Nu poți să ții la toată lumea, dacă nu te-ai împăcat cu tine însuți, cu familia ta, cu țara ta…”

Cele mai recente articole de Interviu

Don't Miss