Uriașul templu al sportului din Alexandria dă buzna în curțile oamenilor! Terenurile din zonă sunt luate la puricat de primărie pentru a face loc sălii polivalente

în Reportaj

Monica Vasilescu

reportajNereparată de cel puțin 10 ani, Sala Polivalentă din Alexandria se dezvoltă pentru toată perioada de abstinență. Felul în care a fost gândită noua clădire este cel puțin bizar, dacă ne uităm la faptul că toți pereții de rezistență s-au dărâmat, fiind păstrată doar cupola veche, cu o structură discutabilă. Și nu că am vrea să cobim, dar am văzut în ce mod se contruiește în zilele noastre, un exemplu elocvent este modelul ANL-urilor, care au pereți de carton și acoperiș pe are îl ia primul vânt.

reportaj (1)Sala Polivalentă nu mai are loc în spațiul propriu

În câteva luni de zile, sala sporturilor din Alexandria ar trebui să fie gata. Durata lucrărilor este de 10 luni, conform proiectului, făcut prin Compania Naţională de Investiţii, dar ea arată de parcă ar fi în stare incipientă, iar socotelile cu măsurătorile par a le da cu multe virgule lucrătorilor. Nu ne antepronunțăm, totuși, față de modul de lucru al constructorului și așteptăm venirea termenului de finalizare. Însă, nu ne putem abține să nu remarcăm extinderea de care are parte obiectivul cu pricina, căruia nu-i mai ajunge spațiul dimprejur. Nu cunoaștem cu exactitate aspecte legate de construcție, dar vedem cu ochiul liber că ”măreția” care se zărește în spatele unui gard înalt, cât să nu permită curioșilor să vadă prea multe, nu mai are loc în întinderea pe care era amplasată fosta sală, dărâmată din temelii.

reportaj (3)Actualul proiect își întinde cărămizile până în apropierea locuințelor și amenință serios că intră peste vecini, iar riveranii sunt mirați de eveniment, doar unii ce-i drept, pentru că nu toată lumea are de suferit. În timp ce spălătoria de mașini din zonă își face mendrele, iar autoturismele se perindă în voie, o familie de pe strada Mihail Kogălniceanu s-a trezit cu Polivalenta în curte. Extinderea construcției a ajuns până aproape de gardul familiei și nu este exclus să îl depășească, după cum, se pare, și-au propus cei care lucrează în zonă. Spunem asta pentru că Primăria Alexandria face acum recensământul spațiilor pe unde s-ar mai găsi loc pentru extindere și trimite cetățenilor invitații la discuții. În acest sens, Elena Burcescu, o localnică de pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 152, a primit o adresă, semnată de primar, în care este acuzată că ar fi ocupat abuziv domeniul public, cu un gard și două anexe, deși are acte de la instituțiile abilitate pentru fiecare părticică de pământ din obor. Femeia este uimită de modul în care i se înconjoară curtea, de o construcție colosală, care va restricționa accesul razelor de soare pe suprafața locuinței sale, dar nu s-a revoltat până acum, cu gândul la faptul că obiectivul va fi util orașului. Nu a luat atitudine nici măcar în zilele de vară, atunci când cei care prestau activități sportive pe terenul sintetic amplasat în fața Sălii Polivalente erau gălăgioși până la miezul nopții. Acum, însă, nu înțelege atitudinea administrației publice locale de a o acuza pe nedrept de ocupare abuzivă a spațiului public și așteaptă să aibă o întâlnire cu primarul Alexandriei, Victor Drăgușin, pentru a lămuri lucrurile.

”Povestea a început odată cu demararea lucrărilor la sala polivalentă. A venit un muncitor și a făcut o groapă sub gard, care a devenit un obstacol în curte. Am sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții, a venit un delegat trimis de șeful Inspectoratului, domnul inginer Voicu. A văzut, a luat act de situație, a vorbit cu dirigintele de șantier și a spus că în termen de o săptămână se va astupa groapa. Asta era prin luna decembrie, anul trecut. Nici în ziua de astăzi nu s-a întâmplat nimic. Eu cred că este vorba despre rea intenție. Noi suntem în regulă. Avem documente pentru toată suprafața, plătim taxele de rigoare și nu avem restanțe. Domnul primar este dezinformat. Înainte de orice, m-a ofensat înștiințarea trimisă de la primărie, prin care mi se aduce la cunoștință că am amplasat gardul fără forme legale. M-au invitat la primărie, pentru discuții, dar i-am transmis domnului primar că nu pot veni, nu din lipsă de respect, ci pentru că mă aflu sub tratament, sunt bolnavă. L-am rugat să poftească la fața locului, să vadă situația”, ne-a spus Elena Burcescu, o doamnă în vârstă de 82 de ani peste care anii nu au trecut degeaba.

Controversatul gigant

Toată lumea care trece prin fața sălii polivalente din Alexandria este uimită de imensitatea obiectivului de investiții care costă 20,5 milioane de lei, din care 13,3 milioane au fost plătiți în 2015, iar restul, de 7,2 milioane, anul în curs. Surse din anturajul băieților cu urechi bine ciulite ne-au spus că propunerea de reabilitare a sălii s-a făcut în sens invers acelor de ceasornic. Adică inițiativa a plecat la apelul lui nea Erbașu spre ”tătucii” cu banii de la ministerul condus la acea vreme de Liviu Dragnea. Baronul nu a precupețit niciun efort și și-a pus antenele în mișcare, fapt pentru care banii veniți din pixul lui, de la minister (dar din buzunarele noastre) au aterizat în contul băieților de la Erbașu&CO, grup care nu este străin de județul nostru. La Teleorman, este la modă de multă vreme ca banii publici pentru infrastructură să meargă către firme de casă ale liderilor PSD, firme anchetate de DNA și DIICOT, care lucrează cu aplomb și toate ştiu la fel de bine tabla împărţirii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*