În cursul zilei de ieri, presa din Teleorman semnala un nivel foarte ridicat al concentrației de amoniu în apa pe care o consumă locuitorii Alexandriei de la furnizorul județean de apă. Încă de ieri, presa a arătat că nivelul ridicat de amoniu nu afectează sănătatea oamenilor, dar are impact asupra calității apei, al cărei gust și miros sunt nefirești. În anul 2007, județul Teleorman a obținut finanțare prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013 pentru proiectul “Extindere și reabilitare rețele de apă și a sistemului de canalizare în județul Teleorman”, cu o valoare eligibilă de 122.004.342 euro, care urma să fie implementat în două etape, respectiv etapa I (2007-2013) cu o valoare eligibilă de 105.384.554 de euro (92.907.023 euro de la UE) și etapa II (2014-2020) cu o valoare de 16.619.788 de euro (14.652.005 euro de la UE). În ce an ne aflăm? Întrebăm retoric, dar prin prisma proiectului ar fi trebuit să ne aflăm spre finalul etapei a doua a proiectului, când am fi avut deja apă de calitate la robinet. Apă plată, cum spunea primarul Drăgușin al Alexandriei cu zece ani în urmă! Ce avem? Păi ne spune chiar Ciprian Gurban, directorul Apa Serv și urmașul lui Vali Boboc la cârma unei societăți de care depinde siguranța populației. Într-un comunicat de presă al Apa Serv, semnat de „Conducere”, ni se spune, în clar că: „amoniul în apă, la o concentrație mai mare de 1,5 mg/l poate produce modificări de gust și miros a apei potabile. Prezența amoniului în apa potabilă poate favoriza dezvoltarea nitriților, cu efecte directe asupra sănătății populației. Valoarea clorului rezidual liber nu a depășit 0,5 mg/l, limita maximă fiind de 0,5 mg/l.”
Cu alte cuvinte, nivelul amoniului în apa de la robinet a locuitorilor Alexandriei s-a aflat, în diferite momente, la limita pragului maxim admis. Direcția de Sănătate Publică vine, la rândul său, cu precizări, privind riscurile consumului de apă de la robinet asupra sănătății populației și confirmă ceea ce a spus și presa ieri, că nu despre sănătate vorbim aici. Ci despre calitatea apei! Chestiune pentru care Apa Serv a primit 122.004,342 euro din fonduri europene. Totul, ca să avem apă plată la robinet! Interesant e că banii în cauză nu și-au făcut simțite efectele, ceea ce înseamnă că banii n-au fost investiți în interesul public al proiectului. Nu de alta, dar primarii din orașele județului se plâng și acum că reabilitarea sistemelor de apă e o chestiune despre care mai bine taci decât să spulberi îndoielile. Și totuși, o sursă protejată din Apa Serv ne-a mărturisit următoarele: „“Financiar Apa Serv e zob. Vând aproximativ 30% din apă în Alexandria. Nu facturează, nu le pasă. Și până acum au trăit din facturat contractele vechi, cu fondurile europene și anul ăsta e varză. Toate documentele sunt la Departamentul de Luptă Antifraudă. Dar aceasta e o problemă minoră, pe lângă cea mare: securitatea populației. Dacă o țin așa intră în faliment și pierd faza a doua a proiectului, adică vreo 200 de milioane de euro. Ei n-au terminat nici faza I. Gurban ca manager e zero barat, are 30 de ani și n-a făcut o factură în viața lui. E apa noastră! Dacă se oprește apa, nenorocesc tot județul. Cred că nu sunt conștienți! ”
În condițiile date, problema nu e aceea dacă amoniul e sau nu periculos pentru populație, ci ce s-a întâmplat cu banii europeni care garantau apa plată de la robinet? Că poate mâine cresc alte concentrații în apa potabilă și vom putea vorbi și despre riscuri la adresa sănătății publice. În plus, o sursă bine intenționată, tot din Apa Serv, ne-a mărturisit că Apa Serv nu are nici măcar autorizație de la DSP Teleorman, pentru că nimeni nu-și asumă să facă pușcărie pentru Gurban. Și atunci, unde sunt banii europeni, domnule Gurban? Că despre apă ne-am lămurit. În cazul în care nu veți prezenta public aceste date privind cheltuirea banilor din proiect, o să solicite Ziarul Liber în Teleorman instituțiilor de control europene verificarea acestor chestiuni de interes public.