liberinteleorman.ro

Un veac de istorie românească, discutat de cadre didactice, scriitori și veterani de război la Alexandria

30 martie 2018
Advertisement

Carmen Dumitrescu

Toți cei care trăiesc Anul Centenar știu că sunt norocoși. Pentru că nu e puțin lucru să percepi, prin filtrul propriu, împlinirea unui veac de Românie. Poate că tocmai din acest motiv e important ca în cursul acestui an să se întâmple cât mai multe evenimente care să prindă în substanța lor istoria țării și a oamenilor ei care s-au dovedit capabili să lupte pentru a construi și pentru a schimba lucruri și timpuri. O inițiativă importantă în acest sens a fost aceea a fostului profesor de istorie, Mihai Murar, el invitând în sala de conferințe a unui restaurant din Alexandria mai mulți pasionați de istorie, fie pentru că au citit foarte multă istorie, fie pentru că au contribuit la facerea ei. Și astfel, pe lângă profesori, scriitori și iubitori ai istoriei, la eveniment a participat și Dumitru Comănescu, veteranul de război, rănit și decorat pe frontul din Basarabia. Dumitru Comănescu este teleormănean și locuiește acum în comuna Brânceni. La cei 99 de ani ai săi, Dumitru Comănescu a putut povesti, cu o logică imbatabilă și un har al transmiterii emoției, întâmplări de pe front, impresionând pe toți cei prezenți.

De altfel, Mihai Murar a făcut tot posibilul pentru ca eroul teleormănean să se simtă, în sfârșit, prețuit de ai săi. Despre România și Basarabia au mai vorbit și alții. Fostul procuror, Dan Botez, cunoscut și prin prisma cărților istorice pe care le scrie, a povestit invitaților la manifestare lucruri personale, căci el însuși are rădăcini basarabene și străbuni care nu s-au ferit să-și apere patria cu arma. În plus, colecționarul Teo Săceanu a completat evenimentul și i-a dat un aer aparte, prin faptul că a adus în atenția publicului obiecte și mărturii ale trecutului glorios al țării, părți valoroase din colecția sa personală, pe care o pune destul de des la dispoziția celor care își doresc să intre în contact nemijlocit cu trecutul.

Sub deviza: „Basarabia va fi România!”, Mihai Murar a reușit să contruiască un moment important la Alexandria. Și nu putem decât spera că vor fi și alții care se vor gândi și vor pune în fapt evenimente care să lamurească și să valorifice spiritul românesc. Măcar acum, la împlinirea a 100 de ani de Românie.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Trei drumuri din Teleorman au restricții de circulație din cauza inundațiilor

Următorul articol

Ion Popa s-a calificat la Românii au talent: ”Versurile pe care le cânt pot fi un fel de stratificare a existenței”

Cele mai recente articole de Actualitatea politică