– Interviu cu medicul veterinar Relu Ivănică –
Are 31 de ani, este medic veterinar în Teleorman şi îşi desfăşoară activitatea cu profesionalism, cunoscând problemele cu care se confruntă sistemul. Relu Ivănică se bucură că are şansa să ajute, să trateze şi să vindece animale cu diferite afecţiuni şi declară cu vehemenţă că nu regretă că a ales această profesie.
Despre începuturile sale, despre deficienţele acestui domeniu de activitate şi depre preocupările prezente, ne-a povestit Relu Ivănică, într-un scurt interviu acordat ziarului nostru.
Reporter: Relu, când a apărut dragostea pentru animale şi, mai ales, pentru a le face bine?
Relu Ivănică: Încă de mic copil, am crescut lângă şi prin curtea dispensarului veterinar de la ţară, comuna Crângeni, acolo am petrecut mult timp cu medicul veterinar din sat şi cu asistenţii, am participat la tratamente şi vaccinări, deci totul a început de atunci. De menţionat şi următorul detaliu: bunicul meu era vizitiul medicului veterinar.
Reporter: Ţi-a părut vreodată rău că ai ales profesia de medic veterinar?
Relu Ivănică: Nu, absout deloc. Poate că mi-aş fi dorit să lucrez şi în cadrul armatei, mereu mi-au plăcut uniformele. Dar să fiu medic veterinar mi-am dorit cel mai mult dintotdeauna.
Reporter: De ce ai rămas să profesezi în Teleorman?
Relu Ivănică: Acesta a fost scopul meu când am început medicina veterinară, să revin în zona Teleorman.
Reporter: Care sunt calităţile de bază pe care trebuie să le aibă medicul veterinar?
Relu Ivănică: Din punctul meu de vedere, un medic trebuie să fie, în primul rând, un bun profesionist şi să fie pasionat de meseria lui.
Reporter: Ce provocări ai întâlnit în această meserie?
Relu Ivănică: Trebuie să învăţ în fiecare zi să vorbesc cu oamenii, trebuie să mă adaptez la schimbările care au loc continuu în acest domeniu, îmi doresc să fiu tot mai bun ca medic.
Reporter: La ce nivel se află medicina veterinară astăzi?
Relu Ivănică: În România, nivelul este unul foarte ridicat, avem medici foarte buni şi cu mare potenţial.
Reporter: Pe străzile Teleormanului întâlnim mulţi câini comunitari. Care este soluţia ta pentru a rezolva această problemă?
Relu Ivănică: Soluţia o vom găsi în timp, în colaborare cu autorităţile locale, şi cu proprietarii de animale, este un subiect mult dezbătut.
Reporter: Ce relaţie ai cu Direcţia Sanitar Veterinară Teleorman?
Relu Ivănică: O relaţie de strânsă colegialitate, sunt mulţi profesionişti desăvârşiţi în DSV Teleorman şi îmi place să ţin o relaţie foarte bună cu aceşti colegi.
Reporter: Cu ce fel de probleme se confruntă în acest moment crescătorii de animale?
Relu Ivănică: Suvenţii mici, furaje scumpe, produsele animaliere slab apreciate, fără un preţ corect.
Reporter: Oferă cititorilor câteva detalii despre noua legislatie cu privire la implantarea microcipurilor pentru animalele de companie.
Relu Ivănică: Microciparea câinilor este obligatorie, fiecare proprietar de câine este obligat să solicite medicul veterinar aturorizat în vederea microcipării câinelui. Bine de ştiut este că această manopera este contracost. Datele despre câine şi proprietarul acestuia vor fi introduse într-o bază de date, în RECS (registrul evidenţei câinilor cu stăpâni) şi astfel vom avea o monitorizare sigură şi online a tuturor câinilor cu stăpâni.
Reporter: Există efecte secundare ale implantării microcipului ?
Relu Ivănică: Nu exista efecte secundare, microcipurile fiind în seringi sterile, nu există riscul infectării animalului.
Reporter: Ce altă activitate desfăşori în această perioadă?
Relu Ivănică: Tratamente, vaccinari, crotalieri de animale.
Reporter: Unde te pot găsi oamenii şi ce program de lucru ai?
Relu Ivănică: Zilninc, de la ora 09 – 12, la Dispensarul Veterinar Roşiorii de vede, iar după orele 14.00, la Dispensarul Veterinar din comuna Troianul sau pe teren, multe din tratamentele efectuate având loc la domiciliul proprietarului de animale.
Monica Vasilescu