16, februarie, 2019
Breaking News:
Home > O poziție în Teleorman > Un județ pierdut…

Un județ pierdut…

Monica Vasilescu

o pozitie in teleormanDacă mai era Caragiale printre noi, multe schițe ar fi ițit pe seama Teleormanului actual. La fiecare pas prin județ, la oricare colț de stradă, găsești un Trahanache dezechilibrat, atât în viața familială, cât și în societate, un Cațavencu duplicitar, care este, în funcție de context, ipocrit, infatuat, patriot, umil, neputincios sau o distinsă Zoe, cu o atitudine de mare doamnă, capabilă să-i conducă abil pe toți bărbații care o înconjoară. Să nu uităm că în Teleorman există şi tipicul Pristanda, genul omului slugarnic, adus în această stare de problemele materiale, dar și de cele dobândite prin prisma funcției ocupate.
Aici, însă, cel mai des întâlnit este Cetățeanul turmentat, simbolul omului simplu, reprezentantul poporului naiv și manipulat de către cei aflați la putere. El nu are nume, nu are pretenții, este alegătorul anonim, bulversat de campania electorală în care i se promite că de mâine va fi mai bine. Așa arată personajele din județul lui Dragnea și ai lui, oameni politici a căror bogăție crește preponderent cu sărăcirea colțului de lume pe care îl au la picioare și care a devenit ținta tuturor ironiilor. Pentru că oricât de multă reclamă pozitivă ai vrea să-i faci județului tău, nu îi poți spune unui străin că teleormănenii au un nivel ridicat de trai, că zona colcăie de investitori sau că Teleormanul are infrastructură ca-n Elveția, iar politica de combatere a sărăciei este cât pe-aci să prindă din urmă industria serviciilor financiare din Singapore. În niciun caz ! În ciuda lucrurilor evidente, toți ”eroii” din Teleorman au cultul guvernului și rar mai apar protestatari care luptă împotriva corupției locale, ce există și distruge, dându-și concursul de peste 20 de ani. Iar asta se întâmplă pentru că oamenii mici își doresc tot timpul lucruri mici și nu reclamă niciunul dezastrul în care a ajuns județul.
Mai grav este că nici nu sunt speranțe că vreun Vodă se va întrevede la orizont, unul care măcar să fie în stare să clădească, să aducă o politică nouă, să demonteze bancurile cu teleormăneni înlănțuiți la votare și să nu mai lase să se perpetueze gradul de sărăcie și înapoiere al județului… pierdut.

About Monica Vasilescu

Lasă un răspuns