liberinteleorman.ro

Un erou al României a împlinit 102 ani. La mulți ani, Simion Gârlea

În Teleorman, trăiește de ani buni unul dintre oamenii care au făcut războiul, iar cine nu a stat de vorbă măcar câteva minute cu eroul Simion Gârlea a pierdut enorm. 

Simion Gârlea nu este originar din Teleorman. A ajuns aici în luna decembrie 1944, după ce a văzut în Monitorul Oficial că a fost numit cântăreţ bisericesc la parohia din Vităneşti, având diplomă în acest sens. De mai bine de 70 de ani nu și-a mai văzut satul natal – Răspopeni, rămas de cealaltă parte a Prutului, în Basarabia, iar acest fapt îi provoacă o suferință pe care nu o poate ascunde de simțurile celui care îi ascultă cu sufletul deschis povestirile. Își ține dorul în frâu prin scris. Din august 1944, Simion Gârlea a scris zilnic până în 1945, apoi a întrerupt acest obicei, până în momentul în care a ieşit la pensie, prin 1978. A adunat zeci de caiete pe care le prezintă cu mândrie oricui este curios să citească printre rândurile sale.

Pentru faptele sale din vreme de război, Simion Gârlea a primit trei de­coraţii, de două ori medalia Bărbăţie şi credinţă şi o dată medalia Servi­ciul credincios. Independent de distincțiile pentru merite deosebite, eroul nostru primește recunoștința tuturor acelora ce știu să asculte mărturiile din perioada în care țara noastră a suferit cel mai mare dezastru militar.

La vârsta de 102 ani, împliniți astăzi, Simion Gârlea are o memorie fantastică și reține cu exactitate date și locuri din cea mai cruntă experiență a vieții sale din perioada în care a luptat, pe frontul de Est, până la Cotul Donului, lângă Stalingrad, Rusia, în una dintre cele mai sângeroase bătălii din istoria Armatei Române.

A trecut prin multe… Toate sunt scrise în caiete pe care le păstrează într-o ordine desăvârșită, astfel încât să nu-și încurce niciodată amintirile.

Ce gânduri putem avea la a 102-a aniversare a unui veritabil erou al României? Îi dorim domnului Simion Gârlea multe zile senine, să aibă puterea să ne împărtăşească virtuţile curajului şi demnităţii în continuare, calităţi de care avem atât de multă nevoie în zilele actuale! Suntem mândri de românul care a făcut şi face cinste neamului acesta, omul care ne-a întâmpinat de multe ori la uşa casei sale, cu povești reale din rămășițele sufletești ale trăirilor pe timp de război și îi mulțumim că a ales să evoce generațiilor de urmași tragica experiență a luptei sângeroase din necesitatea ca ea să nu se mai repete. Îi suntem, de asemenea, recunoscători că era gata să-și dea viața pentru patrie și ne bucură faptul că putem arăta în concret că mai există în Teleorman (chiar dacă domnia sa este basarabean la origini) oameni preocupați de eroism și de valorile esențiale pe care trecutul ni le pune la dispoziție, astfel încât să putem spune că nu este totul pierdut. La Mulți Ani, Simion Gârlea!

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Mecanicul Liviu Dragnea a dat în judecată Penitenciarul Rahova

Următorul articol

A fost odată…omul de lângă tine

Cele mai recente articole de Actualitate