liberinteleorman.ro

Uciderea preventivă a porcilor de către autoritățile teleormănene s-a extins și în localitatea Vânători. Consiliul Județean promite despăgubiri.

3 iulie 2019

În ultimele zile, sute de animale au fost ucise în Teleorman de autorități. Vorbim despre porci domestici, după ce Direcția Sanitar Veterinară a primit confirmarea mai multor focare de pestă porcină africană în diverse localități din județul Teleorman. Ciudat e că totul se întâmplă după o lungă perioadă de liniște. La începutul acestui an, specialiștii în medicina veterinară anunțau cu aplomb posibilitatea creșterii numărului de îmbolnăviri la porcii din Teleorman, după care, vreme de câteva luni, a fost liniște. Acum remarcăm o veritabilă explozie a cazurilor de îmbolnăviri în rândul porcilor domestici din gospodării, cauz fiind, însă, mistreții de pe domeniile de vânătoare. După ce în comuna Pietroșani au fost uciși preventiv toți porcii oamenilor, a urmat aplicarea unei măsuri similare de către DSVSA Teleorman și în localitatea Vânători. Și în acest caz, vorbim despre proximitatea cu un fond de vânătoare, factor care a înlesnit transmiterea bolii de la mistreți la porcii domestici. Pe fondurile de vânătoare din Teleorman e liniște, însă în gospădăriile a sute de oameni bântuie frica de faptul că poate mâine, poate poimâne, „oamenii în alb” vor veni să ucidă porcii, chiar și sănătoși. De aceea, foarte mulți teleormăneni au decis să-și sacrifice singuri animalele și să le consume, în ciuda despăgubirilor promise de stat. Însă aceste sacrificări făcute fără analize prealabile pot expune populația la tot felul de riscuri. Pentru că pesta porcină nu afectează omul, dar Trichinella da.

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animala București (IDSA) – Laboratorul Național de referință  pentru Pesta Porcină Africană a confirmat prezența virusului acestei boli în data de 29 iunie în probele prelevate de la cadavre  de porc domestic din 2 exploatații  non-profesionale situate în satul Vânători din comuna Lisa . În urma confirmării diagnosticului prin Buletinele de Analiză emise de IDSA și existentei suspiciunii de PPA în alte 6 exploatații non-profesionale din aceeași localitate, s-a dispus măsura uciderii preventive a suinelor din localitatea Vânători, în urma unei analize de risc realizate de către specialiștii epidemiologi  ai DSVSA Teleorman. Localitatea Vânători din județul Teleorman  se află la granița de sud a țării, în Lunca Dunării, în proximitatea Fondului de vânătoare 60 Suhaia și a Fondului de vânătoare 1 Flămânda, fonduri în care evoluează pesta.

Convocaţi în şedinţă extraordinară, consilierii judeţeni au aprobat o hotărâre  pentru alocarea sumei de 37.000 lei din fondul de rezervă la dispoziţia Consiliului Judeţean, comunelor: Fîntînele – 7.000 lei, Suhaia – 10.000 lei şi Pietroşani – 20.000 lei. Pe măsură ce vor depune documentația, și alte comune din județ ar putea primi fonduri de sprijin din partea autorității județene.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Angajare fictivă în stil teleormănean! Personaj principal: fiul fostului lider județean al PNL, Marin Almăjanu

Următorul articol

Miting pro-Dragnea, la Rahova! Cristiana Alcea și Cristina Tatu au stat la umbră

Cele mai recente articole de Actualitate