liberinteleorman.ro

Tutunul românesc, și subvenționat, și suprataxat. Ioan Niculae, principalul beneficiar

30 ianuarie 2023

Statul român îi subvenționează pe producătorii de tutun și în același timp suprataxează țigările. Cei mai mulți bani din subvenție au ajuns la omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul Seeds Procesing SRL, compania care deține practic monopolul cultivării tutunului în România. De Niculae este legat și scandalul legat de privatizarea Societății Naționale Tutunul Românesc.

În jur de 200 de fermieri au încasat aproape 1,5 milioane de euro pentru tutunul cultivat, iar patru mari companii producătoare de țigarete (BAT, Philip Morris, JTI și Imperial Tobacco) au virat la bugetul de stat în jur de 5 miliarde de euro, bani care reprezintă accize, TVA, alte contribuții. 

Suprafața cultivată cu tutun în România, în 2021, a fost de 573 de hectare, conform unui document semnat de ministrul Agriculturii, Petre Daea. Conform sursei, 203 de fermieri, cultivatori de tutun, care au primit în jur de 1,48 milioane de euro subvenții, mai puțin decât plafonul maxim stabilit prin lege, de 1,656 milioane de euro. Datele pentru 2022, potrivit documentului, vor fi publicate la finele trimestrului I din 2023.

Citiți continuarea pe puterea.ro

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Publicitate

Articolul precedent

PNL și PSD se ceartă pe buget, în Teleorman – Liberalii vor investiții, social-democrații, funcționare

Următorul articol

Concert caritabil organizat de trupa Arhaic – folkistul Valer Moldovan are nevoie de ajutor

Cele mai recente articole de Actualitate