Într-un an în care schimbările climatice au devenit tot mai evidente la nivel global, România nu a fost o excepție. Anul 2023 a intrat în istoria meteorologiei românești ca fiind cel mai cald an înregistrat, cu numeroase recorduri de temperatură și fenomene meteorologice neobișnuite. De la Turnu Măgurele la Stânca – Ștefănești și de la Brașov până la Constanța, țara a fost martora unor evenimente meteo.
Turnu Măgurele – 18 ianuarie: +22,5 °C în plină iarnă
Turnu Măgurele a intrat în analele meteorologiei românești cu data de 18 ianuarie 2023, atunci când termometrele au înregistrat +22,5 °C. Acesta a devenit astfel locul cu cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată în România în luna ianuarie. Recordul anterior, stabilit în 2002, a fost depășit cu impresionante 3 grade Celsius, semnificativ peste diferențele obișnuite care nu depășeau 0,5.
Și toamna a adus recorduri, iar Turnu Măgurele a fost în prim plan pe 21 octombrie, ziua în care termometrele au atins +35,1 °C. Acesta a devenit astfel locul cu cea mai târzie temperatură caniculară înregistrată în țară. O dată în plus, orașul a atras atenția cu un fenomen meteorologic neașteptat.
Zimnicea – Cea mai lungă perioadă de secetă
Zimnicea a fost afectată de o perioadă de secetă semnificativă în 2023, stabilind un record negativ pentru cea mai lungă perioadă de lipsă a ploilor. Agricultura locală și viața de zi cu zi au fost serios influențate, subliniind impactul schimbărilor climatice asupra regiunilor agricole.