TUNURILE din pandemie continuă: Firmele care încă fac bani din covid, în Teleorman

în Actualitate/Actualitatea politică/Dezvăluiri

În timp ce unii dintre artiști sunt cercetați pentru înșelăciune cu indemnizații din pandemia de COVID-19, câteva sute de lei care au fost acordate cu titlu de sprijin într-o perioadă dificilă prin care a trecut omenirea, tunurile mari continuă fără ca nimeni să întrebe ce se întâmplă cu produsele medicale pe care se duc bani mulți.

O firmă de consultanță și patru distribuitori sunt suspectați de crearea unei rețele care obține zeci de contracte pentru achiziția de echipamente medicale din fonduri europene. Un avertizor de integritate acuză că specificațiile tehnice sunt întocmite de consultant ”cu dedicație”. Firmele care au făcut bani mulți în pandemie au trecut și prin Teleorman și încă au contracte cu anumite primării chiar dacă în momentul de față, în România, nu mai este obligatorie nicio măsură de protecție anticovid și nici nu prea mai sunt cazuri de îmbolnăviri.

O investigație G4Media.ro bazată pe dezvăluirile unui avertizor din piață a descoperit indicii puternice despre existența unei rețele de firme din București și Cluj-Napoca care ar elimina concurența și ar obține milioane de lei din contracte finanțate din fonduri europene. Prin aceste contracte, spitalele, primăriile și școlile achiziționează echipamente medicale de protecție.

Din anul 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), program finanțat din fonduri europene, unitățile de învățământ și spitalele din România pot primi bani pentru achiziția de echipamente medicale de protecție. În total, sunt puse la dispoziție sute de milioane de lei.

Societatea de consultanță care „a făcut cărțile” se numește Smart Mind Solutions SRL, unic asociat Constantin Bogdan Constantin, iar beneficiarii sunt distribuitorii Axioma Medical SRL (asociat majoritar Dragoș Ștefan Săracu), Soul Medical SRL (asociat unic Alina Ioana Radu), Irika Knitting SRL (asociați soții Irina și Radu Eremciuc) și Bonina Trading SRL (asociați Non Pharma Grup Chișinău, Radu Eremciuc și Rodion Gaberi). Primele trei firme sunt din București, iar celelalte două împart același sediu social din Cluj-Napoca și îl au ca asociat comun pe Radu Eremciuc.

Printre primăriile din Teleorman care au acceptat contracte cu aceste firme regăsim Peretu, Drăcșenei, Lița, Putineiu.

Primăria Drăcșenei a avut, încă din 15 ianuarie 2021: contract consultanță cu Smart Mind Solutions SRL, valoare 20.000 de lei. 2 august 2022: contract cu Axioma Medical, terț și subcontractant Soul Medical, pentru furnizare robot automatizat și purificator de aer. Au fost două oferte, una fiind declarată inadmisibilă. Suma estimată de Primărie pentru procedură: 355.600 lei. Cea de atribuire: 349.200 lei. Diferență: 6.400 lei.

Primăria Peretu. 7 ianuarie 2021: contract consultanță cu Smart Mind Solutions SRL, valoare 20.000 de lei. 27 iulie 2022: contract cu Axioma Medical, terț și subcontractant Soul Medical, pentru furnizare robot de dezinfecție automatizat, soluție robot și sistem de purificare. Au fost două oferte, una fiind declarată inadmisibilă. Suma estimată de Primărie pentru procedură: 364.600 lei. Cea de atribuire: 357.700 lei. Diferență: 6.900 lei. În cadrul acestui proiect apare și Bonina Trading SRL cu un contract de 107.800 lei pentru ”consumabile medicale”. 107.800 lei este exact suma estimată de autoritate pentru procedură.

Primăria Lița. 15 ianuarie 2021: contract consultanță cu Smart Mind Solutions SRL, valoare 20.000 de lei. 3 august 2022: contract cu Axioma Medical, terț și subcontractant Soul Medical, pentru furnizare robot automatizat și purificator aer. A fost unică ofertă. Suma estimată de Primărie pentru procedură: 222.200 lei. Cea de atribuire: 218.400 lei. Diferență: 3.800 lei. În cadrul acestui proiect apare și Bonina Trading SRL cu un contract de 13.698 lei ”consumabile medicale”. 13.698 lei este exact suma estimată de autoritate pentru procedură.

Primăria Putineiu are consumabilele medicale contractate în luna iunie 2022, de la Bonina Trading SRL, în valoare de 58.682,00 lei, și alte astfel de achiziții făcute într-o perioadă în care cazurile covid au scăzut semnificativ. Întrebați ce au făcut cu materialele în perioada din afara pandemiei, reprezentanții Primăriei Putineiu s-au rezumat să răspundă că achizițiile fac parte dintr-un proiect.

La fel și primarul PNL de la Lița – Marian Nonea, care consideră de un real folos achiziția făcută.

Răspunsul Primăriei Lița la cererea Liber în Teleorman în baza Legii 544/2001
Răspunsul Primăriei Putineiu la cererea Liber în Teleorman în baza Legii 544/2001

2 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*