liberinteleorman.ro

Tudor Chirilă vine la Ideo Ideis: ”Mi-a plăcut mereu energia pe care o degajă festivalul”

27 iunie 2019

”De mai mult timp am ideea (nepusă în practică) unui workshop pentru studenți sau tineri actori care să aibă în centru monologul ca sursă de descoperire a liniei unui personaj. N-am găsit timp să-l fac, dar ăsta e unul din motivele pentru care m-am bucurat că am fost invitat ca mentor la Ideo Ideis, anul ăsta. Mi-a plăcut mereu energia pe care o degajă festivalul ăsta și care are mare legatură cu începutul. La Ideo sunt generațiile care încep, alea pentru care pasiunea e turbo, sursa de propulsie. Și cred că mereu în viață e binevenită conexiunea cu o astfel de energie. Sper că voi avea și eu ceva de oferit în schimbul acestei energii”, a scris Tudor Chirilă, pe Facebook, anunțându-și prezența la cel mai important festival de teatru tânăr din țară, Ideo Ideis, de la Alexandria.

Dragoș Bucur, Tudor Chirilă, Andreea Grămoșteanu, Dana Rogoz, Judith State și Cosmina Stratan se alătură lui Pavel Bartoș și Alexandru Papadopol ca mentori ai trupelor de teatru tânăr la cea de-a 14-a ediție a IDEO IDEIS, care va avea loc la Alexandria între 06-12 august. Cei opt artiști, cât și un al nouălea mentor care va fi confirmat cât de curând, vor veni la festival în perioada 09 – 12 august pentru a le fi alături celor nouă trupe de liceeni.

„IDEO IDEIS a ajuns la ediția 14, ceea ce înseamnă, printre altele, că de anul acesta pot participa la festival tineri care s-au născut în anul în care l-am început. Răspunsul nostru la această realitate este că încercăm să transformăm experiența de 13 ani în energie regeneratoare, pe care s-o reinvestim pentru a aduce un suflu nou festivalului. Aplicăm asta atât în structura organizatorică, numind o nouă directoare a festivalului, pe Nora Dobre, dar și în sinergiile pe care le creăm între generațiile care se întâlnesc la IDEO IDEIS. De aici vine și alegerea de a aduce și mentori noi anul acesta, este un alt pas în procesul dinamic care conturează viitorul festivalului” – Alexandru Ion, co-fondator Ideo Ideis și co-președinte T.E.T.A.

O seară de predare a ștafetei de către mentorii edițiilor precedente mentorilor noi va avea loc joi, 09 august, când Dorina Chiriac, Marius Manole, Medeea Marinescu, Ofelia Popii, Cătălin Ștefănescu, Andi Vasluianu și Vlad Zamfirescu se vor întâlni cu mentorii de anul acesta la IDEO IDEIS. La această întâlnire este invitat și Marcel Iureș, președinte onorific al festivalului încă de la prima ediție.

„IDEO IDEIS nu mai este demult doar un festival de teatru pentru tineri, ci un proiect de educație non-formală prin artă care dezvoltă pe de o parte competențe esențiale pentru viitorul tinerilor care participă la festival, și pe de altă parte are o contribuție reală la viața comunității din Alexandria. Există potențial în a multiplica bunele practici acumulate până acum și a le direcționa către un proiect sustenabil ale cărui granițe să meargă mai departe decât desfășurarea de forțe de o săptămână la Alexandria” – Nora Dobre, director IDEO IDEIS. Nora Dobre s-a alăturat festivalului la începutul lui 2019. Născută în Oradea și trecută prin Cluj, Nora este certificată pe instrumente de HR și management, mamă, soție și un pic violoncelistă. A pus bazele Fundației Dreptul la Educație și ale hub-ului OK Center din București.

Cele nouă trupe participante de anul acesta, și care vor beneficia de aportul mentorilor la festival sunt trupa Mircea Albulescu din Câmpina, Victory of Art – București, Drama Club – Botoșani, Thaliamar din Mangalia, Punct și virgulă – Timișoara, Amprente – Brașov, Artwist – Baia Mare, Alter Ego din Alexandria și Atelierul de Teatru din Botoșani.

La IDEO IDEIS, procesul de învățare al liceenilor cuprinde și participarea lor la două tipuri de ateliere intensive, susținute de tineri profesioniști: atelierele de teatru tânăr și atelierele de măiestrie. Trainerii de teatru tânăr de la #ideoideis14 sunt actori deja confirmați pe scena de teatru din România: Alex Bogdan, Sabina Brândușe, Gabi Costin, Bogdan Nechifor, Denisa Nicolae, Mihai Prejban, Vladimir Purdel, Liviu Romanescu, Iulia Samson, Sorina Ștefănescu și Sânziana Tarța. Trainerii de la atelierele de măiestrie sunt profesioniști consacrați în domenii artistice altele decât teatrul, cu experiență în lucrul cu adolescenții: dans contemporan- Ștefan Lupu, Judith State, István Téglás, Raluca Zetu; scriere creativă – Svetlana Cârstean și Bogdan Georgescu; fotografie – Adi Bulboacă și Andrei Pungovschi; film – Ivana Mladenovic și Nicolae Constantin Tănase; muzică – Via Dacă (Iulia Panici & Sandu Cordonean), Kalelargă (Alexei Țurcan, Bogdan Gugu și Raluca Stratulat) și DJ Undoo.

La aceste ateliere participă anul acesta un total de 202 adolescenți: liceenii din cele 9 trupe din festival și tineri din Alexandria.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Măsuri radicale într-o localitate din Teleorman: toți porcii vor fi sacrificați pentru a limita răspândirea pestei porcine

Următorul articol

Cătălin Vătafu nu va mai fi consilier județean

Cele mai recente articole de Cultură