TS TV a pornit în căutarea tradiţiilor româneşti prin Teleorman

în Actualitate/Diverse/Timp liber

Tezaurul original și arhaic al tradiției, al artei vindecării dar și modul natural de menținere a sănătății, sunt unele din cele mai importante moșteniri ale unui popor.atelierul de plase suhaia

Aceste argumente au stat la baza fondării de către Ancu Dincă, fizician și inventator al bio-fito-modulatorilor, a noului post de televiziune online „Tradiţie şi Sănătate TV” (TS TV), care va fi lansat în preajma Zilei Naţionale.

„Acest proiect a pornit din dorinţa de a înţelege tradiţiile poporului român în relaţia sa cu natura. Pentru a le descoperi realizatorii TS TV au străbătut toate regiunile ţării”, explică dl Dincă, care s-a născut în localitatea Lisa, Teleorman. „Dorim să oferim publicului un spaţiu pus în slujba omului şi a stării de bine a acestuia, unde se întâlnesc cei care preţuiesc valorile româneşti autentice, cei care promovează bunul gust şi respectul faţă de tradiţie”, a precizat fondatorul TS TV.

Emisiunile difuzate de www.traditiesisanatate.ro vor prezenta metode de întreţinere a sănătăţii, oferite atât de medicina alopată, cât şi de cea complementară. Totodată, ele vor încerca să dezvăluie înţelesul, chiar şi cel ascuns, al obiceiurilor populare, al portului tradiţional, al gastronomiei sau al cultivării plantelor sau creşterii animalelor.

Reporterii TS TV s-au oprit în partea de sud a ţării, în comuna Suhaia, unde au aflat de la localnici cum este păstrat şi valorificat meşteşugul împletirii plaselor de pescuit, precum  şi fascinanta legendă a lacului Suhaia.

Cu ocazia festivalului de folclor „Zilele Alexandriei” au stat de vorbă cu rapsozi populari, care le-a dezvăluit din tainele realizării costumelor populare şi păstrării tradiţiilor locale.

A urmat o vizită în comuna Măldăieni, lângă Roşiorii de Vede, unde i-au întâlnit pe Nicoleta şi Ion Mitroi, creatorii de ceramică de Cucuteni, lucrată în zilele noastre, cu tehnica de acum 6.000 de ani. Tot în acea zonă l-au întâlnit pe Costel Păun, sculptorul care transformă piatra de râu în lucrări de artă.

„Poporul român este în pericol de a-şi pierde identitatea întrucât nu mai este educat să-şi respecte tradiţiile şi să-si aprecieze sănătatea. Obiceiurile populare, dar şi vechile metode de vindecare pot dispărea, iar globalizarea a produs obiceiuri nesănătoase. De aceea, ne vom strădui să oferim  o alternativă «curată» programelor actuale de televiziune. Nu dorim să criticăm pe cineva sau ceva, dar fiecare lucru făcut temeinic aduce un altul, de şi mai mare valoare, după sine”, a încheiat Ancu Dincă.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*